sursa foto:  stiripesurse.ro

EXCLUSIV Ministrul Nicolae Ciucă reacționează: ‘Nu are nicio legătură cu un lockdown!’

Update! Așa cum ne-a promis ministrul Nicolae Ciucă, Ministerul Apărării Naționale a revenit cu o serie de precizări care confirmă ceea ce a scris Bugetul.ro, anume că „acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace sau în situație de normalitate”. Întregul text publicat de MApN pe Facebook îl veți găsi la finalul articolului.

Ministerul Apărării Naționale, în fruntea căruia se află ministrul Nicolae Ciucă, pregătește o Lege privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Poliției Militare. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, prin această lege, s-ar pregăti un „lockdown” asupra populației civile.

În acest context, ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, a precizat, pentru Bugetul.ro, că acestea sunt doar speculații.

<<Nu are nicio legătură cu un „lockdown”, asta este doar o speculație, venim cu clarificări în foarte scurt timp>>, a precizat, pentru Bugetul.ro, șeful Apărării Naționale.

Ce proiectul de lege pus în dezbatere de MApN

Pe timpul stării de urgență, Poliția Militară continuă să îndeplinească misiunile și să exercite atribuțiile specifice pe timp de pace, iar la solicitare îndeplinește misiuni în sprijinul structurilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, astfel:

a) participă la legitimarea și stabilirea identității persoanelor, precum și la verificarea motivului deplasării/circulației persoanelor în afara localității/locuinței/gospodăriei;

b) asigură avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru încetarea acțiunilor prin care sunt afectate măsurile de limitare a deplasării, de carantinare sau izolare;

c) interzice temporar pătrunderea în clădiri, localități sau zone geografice, delimitate și marcate, în care sunt dispuse măsuri de limitare a deplasării, de carantinare sau izolare, ori dispune evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa ori a altei persoane;

d) transmite semnale, dă indicații și dispoziții participanților la trafic.”, se arată la Art. 14 din proiectul de lege al MApN.

Practic, potrivit proiectului de lege al MApN, Poliția Militară va îndeplini în continuare, când i se va cere, în vreme de stare urgență, atribuțiile pe care le-a îndeplinit și în primăvara anului trecut, pe timp de pandemie.

Reacția Ministerului Apărării Naționale:

Proiectul Legii Poliției Militare, în dezbatere publică
Pentru prima oară de la înființarea, în 1990, a primelor structuri de poliție militară, specialiștii acestei arme vor avea o lege care să le stabilească foarte clar misiunile.
Acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace sau în situație de normalitate, conform proiectului legislativ aflat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Apărării Naționale. Vizat va fi doar personalul Ministerului Apărării Naționale și alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate.
Numai la solicitarea autorităților, pe perioada stărilor de urgență și alertă, specialiștii noștri vor putea sprijini structurile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.
În proiectul legislativ sunt cuprinse și reglementate activități importante din sarcina polițiștilor militari, pe timpul executării misiunilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în scopul obținerii unui nivel de interoperabilitate cât mai ridicat în cadrul NATO.
În ceea ce privește modul de acțiune pe teritoriul național, activitatea polițiștilor militari pe domeniul public va fi, în continuare, limitată la executarea unor misiuni de pază a unităților militare sau la însoțirea unor coloane cu tehnică militară ale militarilor români sau străini care participă la activități comune pe teritoriul României.
Servim patria!”, este mesajul MApN.

 

Vezi și

Artificiul prin care polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige pensii speciale uriașe! Metoda prin care își umflă fluturașul de salariu

Anunțul care îi vizează pe acești salariați: Pot primi noi sume de bani neimpozabili de la angajator

Mare atenție! Se întâmplă de la 1 februarie 2021! Trebuie să luați legătura cu ANAF

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare