sursa foto:  newsmaker.ro

Expert în comerțul cu cereale: ‘Cred că ar trebui să fim puțin lăsați în pace să ne mai uităm și la ce mâncăm. Suntem și așa destul de amețiți și mânați ca o turmă de oi din stânga în dreapta cu pandemia, cu panică, cu scumpirile astea de preț’

Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, a precizat că invazia Federației Ruse în Ucraina nu este altceva decât una pentru resurse, susținând că, într-o stare de război se fac profiturile cele mai mari, deoarece apar cei mai mulți speculatori: ”Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale. Ea a avut doar restricții pe comerțul cu nave”.

 

Consultantul pentru comerțul cu cereale susține că România nu are o direcție clară în ceea ce înseamnă domeniul agricol, asta și pentru că guvernanții noștri nu au știut, de-a lungul timpului, să transforme provocările în oportunități, lucru care se răsfrânge în creșterea prețurilor și, implicit, în buzunarul cetățeanului.

„Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale”

Știm că Ucraina este un bazin carbonifer foarte dezvoltat. Mai ales în regiunea Donbas. Este adevărat că, într-o stare de război, se fac profiturile cele mai mari. Nu uităm anii de după cel de-al doilea război mondial, când erau niște profituri colosale și niște speculatori la ordinea zilei pe toate palierele. Așa se întâmplă și acum.

Ca un corolar: nu există practic vreo îndoială astăzi că lumea nu ar putea fi hrănită, problema este prețul. La fel se întâmplă și în România. Am sesizat de vreo două saptămâni tendința precesatorilor spunând că prețurile produselor de panificație vor crește cu 40% și ne întrebăm și noi pe ce bază fac ei asta pentru că grâul a scăzut la preț.

Povestea Ucrainei cu Rusia este una ce efectiv a trebuit să condimenteze acest joc, pentru că Rusia, ocupând în acest moment toată partea de Sud-Est a Ucrainei, coordonează efectiv la nivel global, cel puțin 25% din comerțul mondial de grâu. Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale. Ea a avut doar restricții pe comerțul cu nave. Navele lor nu erau primite, nu marfa lor. Aici Rusia a jucat cu două mutări în fața tuturor. Efectiv, și-a construit rețele de distribuție din spatele scenei, via Pakistan, via India.”, a declarat Cezar Gheorghe.

„Trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero”

Asta nu justifică ca populația României să plătească 40% în plus. Suntem și așa destul de amețiți și mânați ca o turmă de oi din stânga în dreapta cu pandemia, cu panică, cu scumpirile astea de preț. Cred că este suficient, că ar trebui să fim puțin lăsați în pace să ne mai uităm și la ce mâncăm, cum mâncăm și cât mâncăm. Pentru că și aici intervine o problemă. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate. Se numește pragul durerii. Omul va fi mult mai atent cu ceea ce cumpără și la cât cumpără.

România ar trebui să-și asume și să aibă curajul să-și ia decizii pentru că, la ora asta, din toată sfera politică românească, nimeni nu este în stare să zică asta ne este direcția, haideți să ne consultăm și să mergem în direcția asta. Noi nu facem altceva decât să fim reactivi. Pe lângă noi trec întotdeauna toate ocaziile, toate oportunitățile și noi trăim de pe o zi pe alta.

Principala direcție este aceea că trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero. Apoi, m-aș focusa extraordinar de mult pe o procesare la nivel intern, pentru că de aici poți pleca cu produse.  Și punctul trei: aș crea o structură la nivelul Guvernului, dar care să se ocupe efectiv să lege cererea cu oferta. Aceste trei lucruri înseamnă totul pentru România.”, a mai declarat Cezar Gheorghe, conform Gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare