grau

sursa foto:  newsmaker.ro

Expert în comerțul cu cereale, despre criza alimentară: ‘Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate’

Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, a precizat că invazia Rusiei în Ucraina nu este altceva decât una pentru resurse, susținând că, într-o stare de război se fac profiturile cele mai mari, deoarece apar cei mai mulți speculatori. În ceea ce privește criza alimentară despre care se tot vorbește, consultantul în agricultură susține că nu există nicio îndoială că, astăzi, lumea nu ar putea fi hrănită, principala problemă reprezentând-o însă prețurile ridicate.

Știm că Ucraina este un bazin carbonifer foarte dezvoltat. Mai ales în regiunea Donbas. Este adevărat că, într-o stare de război, se fac profiturile cele mai mari. Nu uităm anii de după cel de-al doilea război mondial, când erau niște profituri colosale și niște speculatori la ordinea zilei pe toate palierele. Așa se întâmplă și acum.

Ca un corolar: nu există practic vreo îndoială astăzi că lumea nu ar putea fi hrănită, problema este prețul. La fel se întâmplă și în România. Am sesizat de vreo două saptămâni tendința precesatorilor spunând că prețurile produselor de panificație vor crește cu 40% și ne întrebăm și noi pe ce bază fac ei asta pentru că grâul a scăzut la preț.

Povestea Ucrainei cu Rusia este una ce efectiv a trebuit să condimenteze acest joc, pentru că Rusia, ocupând în acest moment toată partea de Sud-Est a Ucrainei, coordonează efectiv la nivel global, cel puțin 25% din comerțul mondial de grâu. Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale. Ea a avut doar restricții pe comerțul cu nave. Navele lor nu erau primite, nu marfa lor. Aici Rusia a jucat cu două mutări în fața tuturor. Efectiv, și-a construit rețele de distribuție din spatele scenei, via Pakistan, via India.”

„Trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero”

Asta nu justifică ca populația României să plătească 40% în plus. Suntem și așa destul de amețiți și mânați ca o turmă de oi din stânga în dreapta cu pandemia, cu panică, cu scumpirile astea de preț. Cred că este suficient, că ar trebui să fim puțin lăsați în pace să ne mai uităm și la ce mâncăm, cum mâncăm și cât mâncăm. Pentru că și aici intervine o problemă. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate. Se numește pragul durerii. Omul va fi mult mai atent cu ceea ce cumpără și la cât cumpără.

România ar trebui să-și asume și să aibă curajul să-și ia decizii pentru că, la ora asta, din toată sfera politică românească, nimeni nu este în stare să zică asta ne este direcția, haideți să ne consultăm și să mergem în direcția asta. Noi nu facem altceva decât să fim reactivi. Pe lângă noi trec întotdeauna toate ocaziile, toate oportunitățile și noi trăim de pe o zi pe alta.

Principala direcție este aceea că trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero. Apoi, m-aș focusa extraordinar de mult pe o procesare la nivel intern, pentru că de aici poți pleca cu produse.  Și punctul trei: aș crea o structură la nivelul Guvernului, dar care să se ocupe efectiv să lege cererea cu oferta. Aceste trei lucruri înseamnă totul pentru România.”

„Portul Constanța poate deveni efectiv partea turnantă pentru comerț și transport”

Noi mai avem un avantaj de care nu suntem conștienți sau chiar dacă suntem ne este frică să-l luăm. În momentul ăsta, avem o poziție globală în acest comerț. Portul acesta al nostru, Portul Constanța, este cea mai bună ofertă din punct de vedere sustenabilitate, credibilitate și corp logistic. Pentru că noi suntem cel mai aproape de canalul Suez și ai toate destinațiile. Iată avantajul nostru pe care nimeni nu dorește să-l vadă.

În tot acest context, România, cu Portul Constanța, poate deveni efectiv partea turnantă pentru comerț și transport, prin simplul fapt că toate transporturile de containere se pot realiza intrare și ieșire prin Portul Constanța. Nu știm, nu ne înțelegem rolul și locul. Bâjbâim și credeți-mă că am depus o grămadă de planuri de cum ar trebui făcut. A fost o liniște totală.”, conform Gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare