Tac si sapa ExxonMobil se apropie de zacamintele petroliere din Marea Neagra

sursa foto:  Business24.ro

Expert în energie: ‘Absolut tot ceea ce se întâmplă acum la Marea Neagră reprezintă un risc care acum patru ani de zile nu exista’

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a comentat situația ultimelor evoluții de pe piața gazelor naturale, în actualul context geopolitic.

Expertul spune că prețul gazelor naturale a crescut cu 44,5% pe Bursa din Olanda după ce cantitatea de gaze livrată de ruși prin Nord Stream a scăzut cu 40% iar creșterea prețului nu se va opri aici, neexistând practic o limită.

Întrebat în ce măsură exploatarea gazelor din zăcământul de mică adâncime din Marea Neagră ajută consumul din România, Dumitru Chisăliță a declarat că în acest an va acoperi doar 5%, capacitatea maximă de extragere va ajunge, probabil, să acopere 10% din necesar, dar acest lucru nu se va întâmpla decât anul viitor.

Dumitru Chisăliță a explicat că acest zăcământ are undeva la 10-14 miliard de metri cubi de gaze care va fi exploatat timp de 10 ani ”în zona de mare adâncime suntem încă în faza de explorare, adică acolo trebuie dezvoltat, așa trebuie forate sondele, trebuie făcută conducta spre stația de tratare, o stație de comprimare. Deci, acolo e și mai mult de lucru și mai complex. Asta presupune ca, dacă a fost nevoie de 4 ani de zile aici (zăcământul de mică adâncime n.r) probabil că undeva la 4 ani e minim. Dacă mergem pe datele Exxon, ei spuneau că într-adevăr au nevoie de cinci ani de zile să înceapă dar maximul atins al exploatării ar fi fost în șapte ani”.

Expertul, a mai spus, bazându-se pe studiul și cifrele oferite de Exxon că mai repede de șapte ani nu vom putea beneficia de gazele din zăcământul de mare adâncime: ”Asta înseamnă că undeva în 2025-2027 ar fi începutul, dar maximul probabil că va fi undeva la doi ani după începerea exploatării”.

În contextul în care Marea Neagră este afectată de războiul dus de Rusia în Ucraina și prezența minelor marine, întrebat dacă aceste muniții nu reprezintă un pericol pentru exploatările românești de gaze, Dumitru Chisăliță a afirmat că: ”Absolut tot ceea ce se întâmplă acum la Marea Neagră reprezintă un risc care acum patru ani de zile nu exista. Și ca orice risc suplimentar înseamnă, în primul și în primul rând, costuri suplimentare, înseamnă grijă suplimentară, înseamnă, dacă vreți, asigurări mai mari la cei care asigură navele, care asigură echipamentele. Îngrijorări mai mari din punctul de vedere al celor care lucrează. Toate acestea e clar că complică mult mai mult situația decât era în anul 2018.”, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare