sursa foto:  https://a1.ro

Facturile la căldură, în Capitală, mai mari în decembrie 2021 decât în ianuarie și februarie 2022! Explicația lui Nicușor Dan

Bucureștenii vor plăti facturi mai mari la căldură în prima lună a iernii, decât în ianuarie și februarie 2022. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Motivul? Din ianuarie 2022, TVA-ul pentru producția gigacaloriei și pentru transportul acesteia va scădea la 5%. În prezent, TVA-ul este de 19%.

Pe de altă parte, Nicușor Dan nu a spus care va fi prețul total al gigacaloriei, urmând ca Termoenergetica să ia, în aceste zile, o decizie în privința prețului la transport și distribuție.

„În secunda aceasta, până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producția, 220 de lei transport, la care se adaugă TVA-ul de 19% la fiecare dintre ele, rezultând cu tot cu TVA un preț de 506 lei gigacaloria. Atâta costă PMB să ducă gigacaloria până la scara de bloc.

Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164, iar restul de 340 sunt plătiți de către PMB. Asta e situația azi.

Pe aceste două componente, pentru moment, avem informația doar în ceea ce privește producția. Adică prețul de producție, conform ANRE, prețul de producție nu mai e 206 lei, este 329 de lei plus TVA.

Acum mai fac o observație. TVA-ul, în acest moment, este 19% general, pentru toate activitățile și 5% pentru anumite activități. Începând cu luna ianuarie, conform unei legi din această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică.

Deci, o să avem o diminuare din punctul de vedere al TVA-ului. Adică acum, începând cu 1 noiembrie, va fi 329 plus 19%. Din ianuarie (n.r. – 2022), o să fie 329 de lei plus 5%. Acum a mai rămas o componentă. Componenta de transport și distribuție. Azi este 220 de lei plus TVA-ul de 19%. În aceste zile, și chiar azi este o ședință al CA-ului al Termoenergeticii, o să se stabilească, adică Termoenergetica se va duce către ANRE, cu prețul său de transport și distribuție, care va trebui să fie aprobat de ANRE.

În momentul acela, care o să fie foarte curând, o să avem prețul total, adică vom două prețuri totale: un preț total până în ianuarie și unul din ianuarie încolo”, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, Nicușor Dan.

Vezi și EXCLUSIV O femeie i-a furat cumpărăturile lui Dumitru Coarnă! Polițiștii s-au mișcat în timp-record! Deputatul PSD, pentru Bugetul.ro: ‘Au prins-o la un semafor și au identificat-o’

Nicușor Dan asigură că Primăria Capitalei va plăti o parte importantă din preț.

Vreau să mai fac o observație. După cum știți, de la nivel național, s-a aprobat subvenționarea căldurii și a energiei electrice pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționarea din partea statului a consumatorilor care sunt racordați la sisteme centralizate, cum este cazul Bucureștiului și cum este cazul marilor orașe, în general. Această dezbatere există la nivelul Parlamentului și eu sper că va exista în oricare din forme, fie o plafonare, fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la nivelul Bugetului național către toți consumatorii care sunt racordați la sistemele centralizate ale marilor orașe, pentru că este o problemă cu care știți că se confruntă toate primăriile din marile orașe. Asta e prima parte a problemei.

În acest moment, subvenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 de milioane de lei. Și aici permiteți-mi să fac o paranteză: ăsta e primul an în care Primăria chiar plătește subvenția asta. Pentru că, o să vă trimit situația pe ultimii 10 ani, au fost ani în care s-a plătit 500 de milioane, au fost ani în care s-au plătit 600 de milioane. Și, dacă vrem să găsim cauza la tot ce se întâmplă pe sistemul de termoficare, cauza este în acele sute de milioane lipsă care nu s-au plătit de primărie subvenție în anii trecuți.

Noi avem în buget și chiar vom plăti 950 de milioane de lei în cursul anului 2021. Este posibil să suplimentăm această sumă, adică banii pe care situația noastră actuală ne permite să o facem. Decizia o să o luăm în funcți de ce decid autoritățile naționale.

Ce vreau să fie foarte clar: PMB o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul este de 2 la 1 și, probabil, raportul va fi și mai mare între prețul plătit de primărie și prețul plătit de cetățean. Nu putem estima, pentru că nu avem valoarea totală a gigacaloriei. (…) Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o să o ia CGMB”, a mai spus Dan.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare