bani

sursa foto:  sharethis.ro

Fiscul bate pasul pe loc în privința controlului marilor averi

Anunțat cu mare fast, procesul de verificare al marilor averi mai mult bate pasul pe loc. Potrivit președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, bilanțul controalelor privind marile averi nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masivă, și până în prezent s-au lucrat 30 de dosare și alte 30 sunt în lucru.

Vezi și Evz se destramă. Pe cine va susține politic România Liberă?

Există un bilanț, dar bilanțul nu este spectaculos și asta la un moment dat devine frustrant, pentru că munca aceasta pe controlul marilor averi a început în 2013 și acum suntem în 2016. Dar, fără să justific în vreun fel sau nu bilanțul slab, ideea este că în domeniul acesta munca este foarte complicată. Vorbim de persoane, de indivizi care dețin averi mari și în orice astfel de situație averile sunt foarte diversificate și ca natură—bani, bunuri, acțiuni etc — și ca întindere geografică și atunci munca e foarte complicată și de durată. Pe de altă parte, s-a lucrat un număr de vreo 30 de dosare, mai sunt în lucru încă vreo 30 și colegii mei de la acest departament au în plan să crească, pentru că întâi se face o muncă de documentare care este masivă și din această muncă la un moment dat încep să iasă. Eu mi-aș dori foarte mult să se întâmple ceva mai spectaculos, dar tipul acesta de control care este foarte special. L-am făcut cu directa îndrumare a unor specialiști din Marea Britanie, de la FMI…Durează„, a explicat Doroș.

Vezi şi Miliardarul Ion Țiriac anunță cel mai ambițios proiect al său

Referitor la ideea impozitării averilor nejustificate cu 75%, Doroș a spus că o astfel de măsură seamănă cu o sancțiune, iar o sancțiune se aplică după ce se stabilește un moment zero de la care contribuabilul trebuie să se conformeze. „Dar aceasta este o decizie de politică fiscală, iar eu sunt administrator, nu mă pot pronunța pe decizii de politică fiscală„, a subliniat președintele ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Vezi şi Anunțul specialiștilor IT: România ar putea deveni prima țară din lume

Fiscul a anunțat în noiembrie anul trecut că a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare