sursa foto:  adevarul.ro

Florin Iordache, mesaj șocant în locul lui Liviu Dragnea! Ce a transmis liderilor europeni

Florin Iordache i-a ținut locul liderului PSD, Liviu Dragnea, la Ateneul Român, cu ocazia lansării oficiale a Președinției României la Consiliului UE.

Acesta a vorbit în locul lui Liviu Dragnea și a șocat cu discursul său care a fost axat pe politica internă și problemele politice ale României și nu despre ce se întâmplă în UE.

„Majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul României în toate acţiunile sale pentru a-şi îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul pe care îl va avea în următoarele şase luni la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în ciuda tuturor comentariilor politice care trebuie privite în cheia anului electoral în care ne aflăm, vreau să vă asigur de deschiderea totală, proeuropeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să-şi consolideze statutul de stat membru cu drepturi egale în cadrul acestei mari familii care se numeşte Uniunea Europeană”, a afirmat Florin Iordache în discursul susţinut la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care se desfăşoară joi seară la Ateneul Român.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a reamintit că decizia ţării noastre de a adera la Uniunea Europeană a fost una „suverană, exprimată în cel mai înalt grad în momentul în care poporul român a adoptat prin referendum noua Constituţie a României, care a deschis, practic, drumul nostru european”.

„A fost decizia suverană a poporului român de a parcurge drumul european şi de a ajunge astăzi aici, în cea mai onorantă postură, de a conduce Consiliul Uniunii Europene. Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi ca cetăţeni europeni”, a spus Iordache.

El a adăugat că românii „au în continuare cea mai mare încredere în instituţiile europene”.

„Eu, personal – şi sunt convins că, la fel, şi concetăţenii mei – nu-mi pot imagina România în afara Uniunii. Simţim că facem parte din această familie europeană şi ne dorim să lucrăm împreună pentru binele şi progresul Uniunii. România este o ţară pe care vă puteţi baza în construcţia europeană şi, de aceea, cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambiţios care se numeşte Uniunea Europeană. Astăzi, după mai bine de un deceniu de la aderarea ţării noastre, este pentru prima dată când România preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Şi chiar dacă rolul ţării mele în această ipostază este de a acorda prioritate agendei europene faţă de agenda naţională, vă pot spune cu toată convingerea că ne asumăm acest rol în mod suveran, conştienţi fiind că în această ipostază România are datoria de a fi mediator înţelept, care să îndemne la un consens liber consimţit de către statele membre ale Uniunii. Ne vom achita cu demnitate de această datorie şi vă pot garanta că la Bucureşti există voinţa politică foarte clară ca România să-şi îndeplinească mandatul la conducerea Consiliului Uniunii”, a subliniat Iordache.

Vicepreşedintele Camerei a dat asigurări preşedintelui Comisiei Europene că „decidenţii majorităţii politice de la Bucureşti au înţeles foarte bine care este rolul României în această ipostază”.

„Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic pe perioada preşedinţiei. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a exprimat în apelul similar în Parlamentul României care a fost adresat tuturor partidelor politice iar eu, personal, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, reiterez acest apel la consens între toate grupurile parlamentare”, a spus Iordache.

El a adăugat că trebuie înţeles, desigur, şi contextul electoral.

„Nu mă refer doar la alegerile europarlamentare din primăvară, care vor determina alegeri în toate statele membre, în plus, România va avea spre iarnă alegeri prezidenţiale iar anul viitor vom avea alegeri pentru noul Parlament. Deci, agendele electorale care au fost exprimate uneori mai contondent se resimt şi se vor resimţi, probabil, şi în următoarele şase luni. Vă asigur însă, domnule preşedinte Juncker, îi asigur pe toţi partenerii noştri europeni că majoritatea parlamentară de la Bucureşti are înţelepciunea, maturitatea politică necesară pentru a sprijini Guvernul în îndeplinirea onorantei misiuni pe care o va avea la Preşedinţia Uniunii. Îmi exprim speranţa că aceeaşi atitudine va fi însuşită şi de celelalte forţe politice, dar, cel puţin în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, în numele căreia vă pot vorbi, vă pot asigura că vom manifesta echilibru, înţelepciune, responsabilitate şi cumpătare”, a mai declarat Iordache.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare