sursa foto:  gov.ro

Gen. (r) Eugen Bădălan, despre posibilul plagiat al premierului Nicolae Ciucă: Sistemul antiplagiat nici în ziua de astăzi nu condamnă furtul de idei, condamnă furtul de cuvinte

Generalul (r) Eugen Bădălan, unul dintre autorii pe care, susține Emilia Șercan, premierul Nicolae Ciucă i-ar fi plagiat în lucrarea de doctorat, spune că pe actualele reglementări șeful Guvernului ar putea fi „arătat cu degetul”.

Eugen Bădălan s-a numărat printre cei patru profesori universitari care au făcut parte din comisia de referenți și care au fost de acord cu acordarea titlului de doctor lui Nicolae Ciucă.

Într-un interviu acordat PressOne, el a afirmat că sistemul antiplagiat de azi nu condamnă furtul de idei, ci furtul de cuvinte.

„Idei poți să furi câte vrei, dacă furi cuvinte ești condamnat”, a subliniat generalul (r) Eugen Bădălan.

„Din ce-am văzut un articol, pe actualele reglementări, este clar că poate fi arătat cu degetul pentru plagiat. Dar, repet, pe actualele reglementări și pe ce am citit în articolul dumneavoastră. Am înțeles că el s-a adresat Comisiei de Etică de la Universitatea Națională de Apărare și, să sperăm, Comisia de Etică va face lumină”, a afirmat el, în interviul acordat Emiliei Șercan.

„Presupun că da, din moment ce nici măcar nu exista programul [computerizat] de verificare a similitudinilor. Deși, în mediul academic dintotdeauna a existat obligativitatea ca atunci când se împrumută cuvinte, ele să fie puse între ghilimele. Eu am spus, atunci când se împrumută cuvinte, trebuie puse între ghilimele. Sistemul antiplagiat nici în ziua de astăzi nu condamnă furtul de idei, condamnă furtul de cuvinte. Idei poți să furi câte vrei, dacă furi cuvinte ești condamnat, dacă furi idei, nu te condamnă nimeni”, a precizat generalul Eugen Bădălan.

Nu știu ce s-a întâmplat. Din câte îl cunosc eu pe Ciucă, și am pretenția că-l cunosc binișor, e un tip cinstit. Poate că nu este el din clasa celor mai puri intelectuali, dar e un tip cinstit. Îmi imaginez că a fost efectiv o chestie de neatenție. Nu din intenție a făcut el chestia aia, a făcut-o din neatenție în cadrul studiilor de pregătire a tezei, pentru că un doctorand citește sute de cărți în problema care îl interesează”, a punctat el.

Vezi și

Șefa de Cabinet a lui Vlad Voiculescu, de la Ministerul Sănătății, face acum lobby la Bruxelles, pentru industria de medicamente

Mare atenție, șoferi! Această greșeală banală, făcută în trafic, poate aduce o amendă usturătoare

Dubla măsură a șefului USR în cazul Nicolae Ciucă! Dacian Cioloș a uitat de fostul șef al Internelor din Guvernul său, Petre Tobă? (Opinie)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare