sursa foto:  adevarul.ro

Generalul (r) Cristian Barbu: ‘Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%. Orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare’

Generalul Cristian Barbu, 63 de ani, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a explicat, pentru spotmedia.ro, că “există această posibilitate a unor lovituri nucleare având în vedere faptul că doctrina militară a Rusiei vorbește despre introducerea unor lovituri nucleare tactice în schemele de apărare sau în schemele de luptă”.

Expertul spune că lucrurile nu sunt deloc clare pentru ruși, iar conducerea politico-militară a operațiunilor nu exclude o folosire a lor.

În situația în care pierde teren, Moscova ar fi mai tentată să apeleze la arsenalul nuclear, a explicat generalul Cristian Barbu.   

“Cred că au înțeles și liderii europeni că orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare”, a declarat expertul militar.

Astfel se poate explica și reticența Germaniei în a trimite armament greu în Ucraina. Teama de a crește intensitatea conflictului și de a-i împinge pe ruși în direcția utilizării arsenalului nuclear e destul de mare în unele capitale europene.

“…trebuie spus că dacă numărul de focoase nucleare de pe glob a rămas cam același, undeva în jur de 13.000, tactice și strategice, există, totuși, și vedem asta în fiecare zi, o încordare a mușchilor în ce privește dezvoltarea de sisteme purtătoare ale acestor containere nucleare. Că sunt rachete, că sunt obuze, că sunt diverse alte soluții, se încearcă de la lansări supersonice cu bătaie medie, la bătaie mare. Observăm că toată lumea dezvoltă acest domeniu al lansării”, explică generalul Barbu.

“Ca să faci o astfel de rachetă înseamnă costuri extraordinare și nu o construiești ca să trimiți 200 de kilograme de explozibil convențional la 15.000 de kilometri, nu e eficient, mai bine nu o trimiți. Ca să dezvolți așa ceva, înseamnă că te-ai gândit la un container nuclear. Înseamnă că lucrurile, cel puțin conceptual, au depășit faza de descurajare și dezechilibrare nucleară”, a adăugat expertul militar.

Un echilibru atent gestionat de ambele părți

Toate lansările din Coreea de Nord, dar și proiectul Zircon al Rusiei, care înseamnă lansarea unei rachete hipersonice la mii de kilometri distanță, se înscriu în schimbarea abordării puterilor nucleare la nivel global – de la descurajare la utilizare.

“Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%”, a declarat generalul Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.

“Norocul nostru, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina, norocul nostru este că, totuși, SUA și Marea Britanie au anunțat că, în cazul în care vor fi folosite arme nucleare pe teritoriul Ucrainei, vor interveni în mod serios. Această decizie a echilibrat situația”, a explicat analistul militar.

El susține că în primele 30 de zile de la începutul conflictului, amenințările lui Vladimir Putin că va folosi arme nucleare erau mult mai frecvente, dar acest anunț al președintelui SUA a ponderat Rusia.

“…în acest moment lucrurile sunt într-un echilibru atent gestionat de ambele de părți. Inclusiv de către Moscova”, a declarat expertul, conform spotmedia.ro. 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare