sursa foto:  reuters

Începe ‘asaltul’ asupra lui Vladimir Putin? Procurorul Peter Frank: ‘Germania a adunat sute de dovezi ale crimelor de război din Ucraina’

Germania a adunat „sute” de dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul-şef Peter Frank într-un interviu publicat duminică, în care a făcut apel la un mecanism internaţional pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

„În acest moment ne concentrăm pe Bucea şi pe atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina”, a declarat Peter Frank, intervievat de ziarul Welt am Sonntag. El a adăugat că majoritatea dovezilor provin din interviuri cu refugiaţi ucraineni.

Scopul este „să ne pregătim pentru un eventual proces în viitor – fie în Germania, fie cu unul dintre partenerii noştri internaţionali sau prin intermediul unei instanţe internaţionale”, a spus el.

Frank a declarat că serviciile sale au început să investigheze situaţia din Ucraina în martie 2022.

”Nu investigăm persoane, ci adunăm informaţii şi probe”, a spus el.

Cu toate acestea, procurorul a recunoscut că, pentru a urmări în justiţie suspecţi de crime de război în Germania, aceştia ar trebui să se afle în această ţară.

În ianuarie 2023, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a declarat în favoarea creării unui tribunal special care să îi judece pe liderii ruşi în urma invaziei din Ucraina, eventual folosind legislaţia ucraineană. Acest tribunal ar trebui să aibă sediul în străinătate, cu judecători internaţionali, a spus ea, relatează AFP.

”Pe cine vrem să aducem în faţa justiţiei? Liderii – cei care au luat decizia de a intra în război – şi cei de la cel mai înalt nivel al armatei care pun în aplicare această decizie”, a declarat Peter Frank.

În suburbia Bucea a capitalei Kiev, sute de cadavre au fost descoperite după ce armata rusă a fost alungată în martie 2022. Masacrul a provocat un val de condamnări şi acuzaţii de crime de război, pe care Moscova le-a negat întotdeauna.

Biroul procurorului s-a bazat pe principiul jurisdicţiei universale, care permite ca cele mai grave infracţiuni să fie judecate indiferent de locul în care au fost comise, pentru a judeca sirieni pentru fapte comise în timpul războiului civil. Pe baza aceluiaşi principiu, un grup de persoane din Myanmar a depus luna trecută o plângere în Germania împotriva juntei militare, acuzând-o de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare