sursa foto:  digi24.ro

Inspecția Muncii a făcut ‘prăpăd’ în luna iulie! Amenzi de peste 11 milioane lei aplicate în urma unor controale

Inspecţia Muncii a transprins prin intermediul unui comunicat postat pe pagina oficială de facebook că prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 1 – 28.07.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 11.321.800 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 4.337 avertismente și au fost dispuse 10.707 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

 

 

 

 

În luna iulie, au fost identificate 572 persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 325 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 92 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 2 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 153 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

𝐃𝐚𝐧𝐭𝐞𝐬 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐁𝐫𝐚𝐭𝐮, 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭: ”Pentru inspectorii de muncă, luna iulie a fost o lună de foc, în ambele sensuri, propriu și figurat. Cele 8874 de controale raportate au însemnat acțiuni de control desfășurate în toate zilele săptămânii, de luni până duminică, pe timp de zi, dar și de noapte. Majoritatea acțiunilor de control, pe lângă aspectele curente pe care le verifică inspectorii de muncă, au vizat verificarea respectării măsurilor de protecție împotriva caniculei în zonele în care au existat avertizări meteorologice în acest sens. Măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2000 sunt minime și țin, dacă vreți, de o atitudine corectă și de latura umană care trebuie să existe în raporturile de muncă dintre angajatori și lucrători.

Mai mult decât atât, insistăm și asupra componentei de conștientizare a dezavantajelor pentru angajatori, în procesul de producție sau în activitățile din domeniile vizate, pe care le poate produce indisponibilitatea unor lucrători care nu au fost protejați corespunzător, în raport cu reducerea intensității și ritmului activităților fizice, alternarea timpului de lucru cu cel de repaus, reducerea sau eșalonarea programului de lucru pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Aceste acțiuni de verificare vor continua pe toată perioada în care se anunță temperaturi peste pragul de caniculă”, a transmis inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare