sursa foto:  thebubble.com

Institutul Internaţional pentru Finanţe anunță ‘dezastrul’: Datoria globală a atins nivelul record de 307.000 miliarde de dolari

Institutul Internaţional pentru Finanţe arată într-un raport că datoria globală a atins nivelul record de 307.000 miliarde de dolari.

 

 

Tatoria mondială a crescut cu 10.000 de miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie şi cu 100 miliarde de dolari în ultimul deceniu, anunță IIF.

Cea mai recentă majorare a dus la creşterea raportului datorie/PIB pentru al doilea trimestru consecutiv, la 336%. Înainte de 2023, raportul datorie/PIB a scăzut timp de şapte trimestre.

Creşterea economică mai lentă şi evoluţia preţurilor au afectat gradul de îndatorare la nivel mondial, se arată în raport.

„Creşterea bruscă a inflaţiei a fost principalul factor care a dus la scăderea semnificativă a raportului datorie/PIB în ultimii doi ani. Presiunile asupra preţurilor şi a salariilor se moderează, ne aşteptăm ca până la finalul anului raportul datorie/PIB să depăşească 337%”, avertizează IIF.

Peste 80% din recenta majorare a datoriei a venit de la ţările dezvoltate, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat de SUA, Japonia, Marea Britanie şi Franţa. În rândul statelor emergente, cel mai semnificativ avans a venit de la marile economii: China, India şi Brazilia, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare