sursa foto:  capital.ro

Ion Cristoiu: ‘Am trăit s-o văd și pe asta! USR PLUS a ajuns la mâna Ciumei Roșii!

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, susține că ”Posibilitatea unei Moțiuni de cenzură semnate de USRPLUS, alături de PSD și AUR, e greu de imaginat”.

Și dacă Florin Cîțu, cu acordul lui Klaus Iohannis, forțează ieșirea USRPLUS de la Guvernare?

”Miercuri, 1 septembrie 2021, scena noastră politică a găzduit o succesiune de evenimente spectaculoase, care au debutat cu includerea pe agenda ședinței de Guvern, fără ca membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna, s-o știe, a Ordonanței de Urgență privind aprobarea Planului Anghel Saligny, și terminînd cu anunțul lui Florin Cîțu c-a trimis la Cotroceni propunerea de revocare din funcție a lui Stelian Ion, ministrul Justiției.

Mulți competitori au caracterizat întîmplările petrecute la nivel înalt drept joc al orgoliilor. Aserțiunea s-a bazat pe refuzul (prost explicat) al USRPLUS de a nu aproba un Plan la care PNL ține cu orice preț să-l concretizeze, motivînd public că duce la dezvoltarea a 50% din România, în realitate, un Plan care-i servește lui Florin Cîțu să cîștige de partea sa pe primarii PNl, beneficiarii inițiativei, dar și pe poziția de forță adoptată de PNL.

În comentarea vieții politice, trimiterea la trecut, chiar și cînd acesta e apropiat, e necesară cînd vrem să deslușim întîmplările prezentului.
Toate cele petrecute miercuri, 1 septembrie 2021, repetă cu mici și neimportante deosebiri, întîmplările din aprilie 2021, legate de revocarea lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Despre această Criză am scris mai multe comentarii. Dincolo de întîmplările mari și mici, esența Crizei a constat într-o surprinzătoare poziție de forță asumată de Florin Cîțu față de URSPLUS. Revocarea ministrului Sănătății s-a făcut fără informarea partenerului. Potrivit normelor nescrise ale unei Coaliții, un ministru desemnat de un partid nu poate fi revocat decît cu acceptul partidului respectiv. Vlad Voiculescu putea fi demis de Florin Cîțu prin respectarea minimelor condiții de funcționare a unei Coaliții. Florin Cîțu, sprijinit de Klaus Iohannis, nu s-a arătat o clipă preocupat de a menaja demnitatea partidului de Coaliție. Scriam în comentariul Bizareriile care sugerează că actuala Criză ascunde mult mai mult decît un simplu joc al orgoliilor, publicat în 20 aprilie 2021, că Florin Cîțu a apelat dinadins la umilirea publică a USRPLUS:

„După părerea mea, avem de-a face cu două planuri:
Planul A și Planul B.
Repet, nu ale lui Florin Cîțu, nu ale lui Ludovic Orban, ci ale lui Klaus Iohannis pentru că el este autorul acestei lovituri de guvern.

Planul A, care constă în umilirea, călcarea în picioare a celor de la USRPLUS în ipoteza că ei rămîn în Coaliție. Dacă rămîn în Coaliție și nu trec în Opoziție e ca și cum n-ar mai fi la guvernare. Acest moment este un moment crucial în relația dintre două partide ca și între doi parteneri, momentul în care unul dintre parteneri încearcă să capete puteri absolute asupra celuilalt. Să-l trateze ca o cîrpă de șters pe jos.
Dacă USRPLUS, potrivit acestui plan rămîne, în ciuda acestor lovituri de bocanc în gură, atunci PNL va guverna practic singur.
USRPLUS va fi o a cincea roată la căruța guvernării.
Ca să nu mai spun că o renunțare a USRPLUS la campania dusă timp de o săptămînă fără a obține nici o satisfacție va duce la o scădere în sondaje.

Planul B ia în calcul plecarea USRPLUS de la guvernare. Se face un guvern minoritar, unul sprijinit – sigur, cu fandoselile de rigoare – de către PSD. Partidul Social Democrat va justifica sprijinul dat acestui guvern minoritar prin criza Pandemiei, prin responsabilitatea pe care trebuie să o aibă partidele, prin criza din Crimeea, prin criza planetară.
Oricum cunoscutele bla-bla-uri ale politicienilor.
Sigur că unii se întreabă cum ar putea fi posibil un asemenea Guvern cu sprijinul PSD fără a scade în sondaje.

Da, PNL poate să scadă în sondaje. Dar să nu uităm însă că nu vom avea alegeri decît în 2024. Pînă în 2024 PNL speră că va cîștiga un capital electoral imens cu banii veniți de la Uniunea Europeană, pe care îi vor folosi ei, cu renunțarea la restricții.”

Noua Criză dezvăluie o poziție asemănătoare a lui Florin Cîțu. Aparent, conflictul s-a ivit din cauza Programului. Însă așa cum s-a văzut Florin Cîțu nu și-a dat prea mare osteneală (măcar de ochii lumii) să-i convingă pe cei de la USRPLUS să voteze Documentul. Punerea pe șest a Ordonanței de urgență pe agenda Guvernului e o încălcare gravă a Protocolului Coaliției semnat după Criza Voiculescu. Da, dar e o încălcare gravă voită. Cînd USRPLUS, umilit în public, se burzuluiește, Florin Cîțu ar fi trebuit să cedeze cît de cît. Florin Cîțu nu cedează. Mai mult, revocă pe Stelian Ion. Încălcînd a doua oară Protocolul.

E limpede că nu e vorba de un joc al orgoliilor. E vorba, ca și în aprilie 2021, de existența a două planuri:
Sau USRPLUS înghite noua gălușcă.
Sau își retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîțu. Retragerea sprijinului politic nu înseamnă căderea Guvernului. Guvernul cade doar în urma unei Moțiuni de cenzură care trece prin Parlament. Conducerea USRPL a anunțat că-și retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîțu dacă acesta nu demisionează din fruntea Guvernului. Dacă premierul nu demisionează, USRPLUS, potrivit normelor, trebuie să-și retragă miniștrii din Guvern. După care trebuie să aștepte ca PSD să depună Moțiune de cenzură și la vot să fie alături de PSD. Pînă atunci, pînă PSD depune Moțiune de cenzură, Guvernul merge înainte fără miniștrii USRPLUS. Am trăit s-o văd și pe asta! USRPLUS a ajuns la mîna Ciumei Roșii!

Contrar zicerilor de pe la televiziuni, demisia miniștrilor USRPLUS nu duce la căderea Guvernului. Constituția României e clară:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Legea de organizare a Guvernului precizează că vacantarea postului are loc și printr-o demisie:

„Art. 8. (1) În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilităţii, a decesului şi în alte situaţii prevăzute de lege, Preşedintele României, la propunerea Primului ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului.”

Presupunînd că USRPLUS își obligă miniștrii să demisioneze, Florin Cîțu numește în locul lor miniștrii PNL. Președintele aprobă și Guvernul rămîne.
Pînă cînd?
Pînă cînd trece o Moțiune de cenzură prin Parlament.

Posibilitatea unei Moțiuni de cenzură semnate de USRPLUS, alături de PSD și AUR, e greu de imaginat.
Se pare că artizanii acestei noi lovituri de bocanc dată USRPLUS în bot pariază pe asta”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare