sursa foto:  ziaristii.com

Ion Cristoiu: ‘În PNL nu au loc alegeri interne. În PNL are loc un Război civil pornit de Gruparea Reformistă’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”în 2021 în PNL nu au loc alegeri interne. În PNL are loc un Război civil pornit de Gruparea Reformistă care, după două tentative de Puci eșuate, socotește că a treia, cea prin intermediul Congresului din 27 septembrie 2021, va reuși”.

 

”Sîmbătă, 12, duminică 13, și luni, 14 iunie 2021, scena noastră publică a fost dominată de polemica virulentă dintre Ludovic Orban și Gruparea reformistă în chestiunea Cine e de vină, pentru că PNL a pierdut ministerele la negocierile cu USRPLUS și UDMR.

Toți cei care au urmărit scandalul au găsit de cuviință să afirme că Ludovic Orban e cel care a scos sabia. Mai precis, că acesta i-a acuzat pe trei dintre membrii Grupării Reformiste – Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău – că l-au părăsit, lăsîndu-l singur la negocieri:

„Trebuie să ştiţi lucrul ăsta, preşedintele PNL a fost lăsat singur la negocierile pentru formarea acestei coaliţii şi negocierile pentru formarea Guvernului. Am fost părăsit de Rareş Bogdan, de Raluca Turcan, de Robert Sighiartău, care nu numai că m-au părăsit în timpul negocierilor, ci au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional în pline negocieri pentru a arunca în aer formarea coaliţiei.”

Au urmat, așa cum toată lumea a văzut, reacțiile de indignare, tot în media, ca și în cazul lui Ludovic Orban, ale celor acuzați. Presa noastră are memoria scurtă. Mai departe de ieri seară nu-și mai amintește nimic. Dacă ar fi avut memorie cît de cît, presa noastră și-ar fi amintit că momentul negocierilor pentru formarea noului Guvern a fost invocat întîia oară nu de Ludovic Orban, ci de Rareș Bogdan.

Am menționat, în mai multe rînduri, interviul dat mie pentru Aleph News, în 17 ianuarie 2021, de Rareș Bogdan ca document programatic al campaniei de răsturnare prin alegeri de către Gruparea Reformistă a Dictatorului Ludovic Orban.

În comentariul din 3 iunie 2021 de pe cristoiublog.ro, scriam sub titlul Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021, despre ceea ce se întîmplă în PNL:

„Toată lumea vorbește de un Congres de alegeri. Toată lumea vorbește de o confruntare între Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL.
Nici vorbă de un Congres de alegeri.
Nici vorbă de o cursă electorală pentru șefia PNL.

Firește, din punct de vedere statutar în PNL s-a declanșat cursa pentru obținerea la Congresul din 25 septembrie 2021 a funcției de președinte al PNL.
Din punct de vedere statutar, avem un președinte – Ludovic Orban – care vrea să-și păstreze șefia Partidului după patru ani de mandat și un concurent – Florin Cîțu – care vrea să obțină el șefia Partidului.
În realitate, e vorba de o Campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021.”

Așadar, în 2021 în PNL nu au loc alegeri interne. În PNL are loc un Război civil pornit de Gruparea Reformistă care, după două tentative de Puci eșuate, socotește că a treia, cea prin intermediul Congresului din 27 septembrie 2021, va reuși.

În interviul pentru Aleph News, Rareș Bogdan a folosit drept axiomă Teza că rămînerea lui Ludovic Orban în fruntea PNL, după alegerile parlamentare pierdute de PNL, înseamnă practic moartea partidului. Campania declanșată de Gruparea reformistă și care a conținut deja două tentative de răsturnare a lui Ludovic Orban – cea din decembrie 2020 și cea din ianuarie 2021 – are drept temei Salvarea partidului.

Gruparea reformistă și-a găsit în fine un contracandidat în persoana lui Florin Cîțu. Pentru grupare nu contează persoana celui care se confruntă cu Ludovic Orban. Contează ca aceasta să-l învingă pe Ludovic Orban. Asta deoarece victoria altcuiva decît Ludovic Orban înseamnă plecarea, în sfîrșit, a lui Ludovic Orban din fruntea PNL. Și printre argumentele că Ludovic Orban e o nenorocire pentru PNL, Rareș Bogdan a adus dezastrul negocierilor dintre PNL și USRPLUS la formarea noului Guvern:

„A fost acea vineri. Acea vineri seara… în care noi am negociat, și eu le-am explicat la ora 9 colegilor din USRPLUS și UDMR de ce PNL nu poate renunța la Ministerul Dezvoltării. Le-am explicat și ideea noastră cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, și le-am spus – Domnilor… zic.. aici e o chestiune pe care trebuie să o înțelegeți! (…)

Dan Barna a înțeles, și a zis da… pentru că el ar fi dorit Ministerul Dezvoltării la un moment dat.. se prefigura ca vice-premier, ministru al dezvoltării. Și a zis da, Rareș are dreptate. Cei de la UDMR, la fel, au fost mai mult decît rezonabili și au zis… da… (…)

Și, la un moment dat, Ludovic a cerut o pauză, să se întîlnească numai cu președinții, adică cu Kelemen, cu Cioloș, cu Barna. Întîlnirea a durat 40 de minute și, după această întîlnire a venit schimbat la față și a zis: S-a încheiat, avem nouă ministere. Și am zis waw! Pînă atunci nu aveam decât 7 sau 8. 8 parcă.

Zic, ai obținut unul în plus. Excepțional! Da, zice, avem 9 ministere… zice… trebuie să închidem așa… păi, zic, e bine! Și am reușit să luăm și Fondurile Europene și Dezvoltarea, și, pentru că primarii noștri au folosit și președinții noștri de consilii județene au adus miliarde de euro… singurii care au adus bani europeni! Era normal sa ne dorim asta! (…) A zis 9 ministere. Excelent, Ludovic! Dar care.. ne-am retras doar noi cei 5-6… care sunt ministerele alea? E bine, au acceptat și Dezvoltarea și.. Și zice, nu! Păi zi-mi-le! (…)

Și-acolo, de-acolo s-a rupt filmul pentru că ne-am certat violent. A doua zi, eu cu Robert și cu Raluca nu am mai participat la negocieri deloc, am refuzat să mai participăm… și am încercat să venim cu un BPN… ”

Pe 17 ianuarie 2021, Rareș Bogdan, în numele Grupării Reformiste, convoacă printre argumentele în sprijinul Tezei că Ludovic Orban sacrifică PNL pentru interesele sale personale concesiile făcute de Ludovic Orban celor de la USRPLUS pentru ca aceștia să-l sprijine să ajungă președinte al Camerei Deputaților.

Declarația lui Rareș Bogdan era gravă nu prin dezvăluire, ci prin acuzația sub semnul căreia s-a făcut dezvăluirea:
Ludovic Orban sacrifică PNL pentru interese personale.

La această acuzație Ludovic Orban n-a răspuns. Strategia asumată de el față de Grupare a fost cea de tratare de sus, paternalistă, ca să lase pentru a lăsa impresia că atacurile Grupării sînt pentru el ca o adiere de seară pentru un edificiu de beton. Așa a tratat și intrarea lui Florin Cîțu în joc.

Asta, pînă sîmbătă, 12 iunie 2021, cînd, la Botoșani fiind, a răspuns acuzației din 17 ianuarie 2021 acuzînd la rîndu-i.

Momentul Botoșani reprezintă astfel o schimbare de strategie a lui Ludovic Orban. Președintele PNL și-a dat seama că fluturarea ramurii de măslin în fața pîlcului de săbii care s-au năpustit asupra lui e moarte politică de-a binelea. Și că, prin urmare, trebuie să scoată și el sabia. Nenorocirea pentru Ludovic Orban e că nimeni altcineva din PNL n-a scos sabia alături de el”, conform cristoiublog.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare