sursa foto:  mediafax

Ion Cristoiu: ‘Se va face Europa cu două viteze. Nu a fost niciun dialog al conducătorilor cu noi, cu poporul român’

Publicistul Ion Cristoiu a explicat planurile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de reformare a UE, în urma dezbaterilor comunitare privind viitorul Europei.

“Sunt două proiecte. Primul proiect este vag, nici lui Macron nu i s-a conturat, şi porneşte de la ideea că UE este un soi de miez, un gogoloi, în interiorul altul gogoloi mare. El a plecat de la premisa că avem o serie de ţări Ucraina, R. Moldova, Muntenegru, care nu îndeplinesc condiţiile economice şi nici de stat de drept pentru a face parte din UE. El a şi spus, a fost brutal corect, Ucraina nu are cum să intre în UE, UE nu e azil de noapte.

Şi atunci, a propus ca la nivelul continentului, să intre tot ce este european, să facă un soi de CSI. Ruşii au o asemenea comunitate de state independente din care face parte Kazahstanul şi Belarusul, dar ea nu este economică, e politică şi de apărare. Ar fi un soi de confederaţie politică şi de apărare a întregului continent, care nu se confundă cu UE”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că o necunoscută acestui proiect este dacă nucleul dur va fi alcătuit din toate ţările membre UE sau doar de câteva şi unde se va plasa România. 

“Ce nu se vede până acum din acest proiect este următoarea. Dacă avem gogoloiul mare, politic şi de apărare, şi avem nucleul, e alcătuit din toate ţările membri UE actuale sau din mai puţine şi în gogoloi intrăm şi noi? (…) Iniţial, în UE erau nişte tipi care se înţelegeau din priviri, nu aveau nevoie de vot. Acum au venit ăia fără cravată (…) Probabil că soluţia va fi ca în interiorul UE să mai facem un gogoloi, care nu-i totuna cu confederaţia”, a spus publicistul.

Deşi este o temă foarte importantă legată de viitorul UE din care facem parte şi noi, Ion Cristoiu constată că subiectul a fost eludat de clasa politică românească.

“În primul rând trebuie să remarcăm faptul că normal era ca românii să fi fost anunţaţi: băi români, e o dezbatere acolo, voi ce ziceţi? Nu a fost niciun dialog al conducătorilor cu noi, cu poporul român. Deci s-au făcut dezbaterile, în România nu a existat această temă. Trebuia să existe în sensul că şefii partidelor, Iohannis mai greu,  să spună e vorba aşa, aşa noi zicem că… am înţeles că noi , am înţeles dintr-un text pus pe site-ul MAE, care se intitula Precizări, că, împreună cu alte 12 state, am fi scris o scrisoare că nu suntem de acord. Am înţeles, putem să nu fim de acord, dar nu trebuie să ne spună şi nouă? Poate noi vrem”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că printre propunerile de reformare a UE se numără şi posibilitatea de a alege europarlamentari transnaţionali.

“În aceste propuneri sunt următoarele, mă refer la UE. Reformă a tratelor  în aşa fel încât să nu mai fie vot prin consens, ci prin majoritate, într-un număr mare de probleme. Doi, Parlamentul European să poată emite legi, foarte important, şi ai noştri zic că dacă la un moment dat Parlamentul European e dominat de populişti? Şi, foarte important, să fie şi europarlamentari transnaţionali. Deci pe lângă parlamentarii trimişi de la noi, cum sunt ei, încălţaţi, descălţaţi, să poţi să poţi să votezi din România pe o listă pe un belgian. Normal era să se discute, să ni se spună”, a insistat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, în final, se va opta pentru Europa cu două viteze, un proiect mai vechi care presupune un nucleu dur, format din statele bogate din UE, care ar urma să ia deciziile importante, urmat de statele mai puţin integrate, cu probleme economice şi ale statului de drept.

“Se va face Europa cu două viteze. UE nu funcţionează, nu are cum. Să vă dau un exemplu. Şi aici avem dublu standard. Ce a făcut Polonia în ultima vreme, nu are nicio legătură cu UE. Dreptul la avort este un drept fundamental în UE. Nu-ţi convine, te duci în uniunea euroasiatică. Sfidarea statului de drept. Sigur, acum toată lumea închide ochii, şi Ursula, şi preşedintele pentru că Polonia ajută Ucraina, dar e cea mai mare prostie.

Ca şi intrarea Ucrainei în UE. (…) Ştiţi problema cu barajul. Deci ei trebuie să joace barajul pentru Cupa Mondială şi nu vor. Au spus că ei au dreptul să intre direct şi să câştige cupa pentru că suferă. Staţi un pic. Una este să-i sprijinim, le dăm arme şi una este să intre în UE. UE nu e azil de noapte”, a afirmat publicistul, conform mediafax.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare