sursa foto:  economica.net

Joi intră în vigoare! Ce se va întâmpla cu contoarele românilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a cerut modificarea articolului 66 din Legea energiei. Henorel Soreaţă, vicepreşedinte al ANRE, a solicitat, în urmă cu câteva luni, într-o conferinţă pe tema contorizării inteligente a electricităţii, organizată de Banca Mondială, modificarea legii, întrucât instalarea de contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de energie din România nu este fezabilă până în anul 2020.

„Încă din 2012, prin Legea energiei electrice şi gazelor naturale, România s-a angajat în implementarea contorizării inteligente. Consultant pentru realizarea unei analize cost-beneficiu a fost A.T Kearney, iar studiul a relevat faptul că implementarea poate fi profitabilă numai în anumite scenarii de evaluare”, a arătat Soreaţă

„Derularea fazelor proiectelor-pilot a condus la modificarea calendarului de implementare pe care l-a luat în considerare analiza cost-beneficiu întocmită de consultantul AT Kearney, care prevedea instalarea contoarelor inteligente la 80% dintre consumatori până în 2020, termen prevăzut şi în articolul 66 din Legea energiei electrice. În acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a făcut şi o propunere în acest sens, de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale ţinând seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de măsurare inteligente”, a susţinut vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare.

Soreaţă a subliniat că tranziţia către o digitalizare în domeniul energiei necesită o implicare instituţională mai largă.

”ANRE va solicita sprijinul altor autorităţi şi instituţii de specialitate pentru completarea şi actualizarea prevederilor unor acte normative şi reglementări care vizează specificaţiile tehnice, standardizarea, protecţia datelor aplicabile sistemelor inteligente, fie că sunt sisteme de măsurare sau reţele de smart grid sau servicii furnizate în domeniul energiei”, a adăugat oficialul ANRE.

Acum, oficialii au decis să amâne termenul acestui întreg proces până în anul 2028.

Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la apariție, adică joi.

Potrivit legii, schimbarea se va face astfel:

  • clienților cu un consum anual mai mare decât un prag în kW/h ce va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și celor care au surse de producere cu putere mai mică de 10 kW li se vor înlocui contoarele cu unele inteligente până la 1 ianuarie 2024;
  • celorlalți clienți li se vor schimba contoarele cu unele inteligente până la 31 decembrie 2028.

Vezi şi Telefonul care sperie giganții Apple și Samsung! A fost listat deja în Europa

EXCLUSIV! Dezvăluire explozivă! Probleme mari pentru un greu din Poliție: Cum a fost scos din joc (SURSE)

Toţi şoferii trebuie să ştie asta! Ce lege se schimbă de luni

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare