Jurnalistul Marin Gherman: ‘Sunt absolut corecte și îndreptățite previziunile OMS: ne așteaptă catastrofe ecologice, igienice pe teritoriul Ucrainei, dacă va continua această activitate’

Jurnalistul Marin Gherman, cetățean ucrainean, a explicat că problemele cu care se confruntă Ucraina în acest moment vor continua dacă bombardamentele Rusiei nu se opresc. Cât despre previziunile realizate de Organizația Mondială a Sănătății, jurnalistul spune că sunt „absolut corecte și îndreptățite”, adăugând că „ne așteaptă catastrofe ecologice, igienice pe teritoriul Ucrainei dacă va continua această activitate”. „Nu ar fi existat astfel de probleme dacă Ucraina dispunea de un sistem performant, complet de potecție antiaeriană”, mai spune Marin Gherman.

„Rețeaua ucraineană este bucățită, fragmentată și distrusă. Noi nu putem spune că este o rețea care nu mai funcționează, dar ea funcționează pe insule. Rusia a bombardat și a distrus o serie de substații și noduri de conectare electrică, care conectează și leagă centralele, sursele de producere a energiei electrice cu localitățile, cu regiunile îndepărtate.

De ce s-au produs atât de multe bombardamente pe teritoriul de vest al Ucrainei? Pentru că avem în vestul Ucraiei două centrale nucleare mari – una la Rivne și alta la Hmelniţki – și datorită funcționării acestor două centrale, vestul ucrainean ajuta estul, centrul și sudul să-și mențină o stabilitate în rețeaua electrică ucraineană. Acum, multe substații din vest au fost bombardate, iar rețeaua ucraineană nu mai este un tot întreg, ci reprezintă niște insule, iar comunicarea dintre ele este foarte, foarte complicată”, a explicat jurnalistul Marin Gherman la Europa FM.

Marin Gherman: „Aceste probleme se vor aprofunda de la o zi la alta pe măsură ce Rusia va continua acest război hibrid nemilos”

„Ucraina, de una singură, nu va reuși să se descurce. Nu are nici atâția specialiști și nu are nici timp la dispoziție. Dacă se vor opri bombardamentele azi și nu vor mai continua, Ucraina are nevoie de o jumătate de an cu condiția să avem toate echipamentele necesare. Ucraina nu le are, de aceea trebuie să vină în ajutor cei care pot s-o ajute cu transformatoare și substații gata construite. Multe substații ucrainene electrice nu pot fi reparate, pur și simplu au fost bombardate și distruse.

Și apar multe probleme, în special în orașele mari, așa cum ați observat și dumneavoastră și aici aș adăuga și probema apei. Ieri seara, unul dintre cei mai importanți medici din Ucraina spunea că nu are în spital apă, nu are curent electric – curentul electric era de la generatoare și nu era suficient și oamenii făceau operații la lumina lumânării. Deci sunt niște lucruri cu adevărat de necrezut pentru secolul XXI și aceste probleme se vor aprofunda de la o zi la alta pe măsură ce Rusia va continua acest război hibrid nemilos, terorist de distrugere a unui stat”, a mai explicat Marin Gherman.

Marin Gherman: „Previziunile OMS sunt corecte: ne așteaptă un val mare de refugiați din Ucraina în statele occidentale. Ne așteaptă catastrofe ecologice, igienice pe teritoriul Ucrainei dacă va continua această activitate”

„Majoritatea sistemelor de aprovizionare cu apă și de funcționare a canalizării se bazează pe pompe electrice. Deci orașele moderne sunt atât de electrificate într-un fel încât totul depinde de curent. Oamenii nu au bazele civilizației urbane minimum necesar pentru a supraviețui.

De aceea sunt absolut corecte și îndreptățite previziunile Organizației Mondiale a Sănătății – ne așteaptă un val mare de refugiați din Ucraina în statele occidentale. Ne așteaptă, de asemenea, catastrofe ecologice, igienice pe teritoriul Ucrainei, dacă va continua această activitate.

Observăm că Ucraina și-a schimbat brusc tactica: dacă odinioară făcea patru-cinci lovituri aeriene pe zi, acum le face o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni chiar cu sute de rachete astfel încât sistemul de apărare antiaeriană ucrainean să nu reziste și să nu reacționeze, iar rata atingerii țintelor să fie foarte mare”, a mai spus Marin Gherman.

Marin Gherman: „Nu ar fi existat astfel de probleme dacă Ucraina dispunea de un sistem performant, complet de potecție antiaeriană”

„Ucraina a și spus că se așteaptă la un Rammstein energetic. Statele din Occident, în formula Rammstein, oferă armament Ucrainei. Ar fi bine ca statele care au transformatoare libere, care au substații libere, echipamente care să le înlocuiască temporar pe cele distruse de Rusia să le ofere Ucrainei, să le împrumute, să le dea.

Spitalele mari, spitalele pentru copii au nevoie de generatoare pe diesel de producere a energiei electrice. Mai mult de atât, este o mare necesitate și în combustibil. Toate aceste elemente sunt foarte importante. Specialiști care să vină și să ajute – sunt foarte puțini specialiștii ucraineni care cunosc să repare atât de multe lucrări concomitent.

Nu ar fi existat astfel de probleme dacă Ucraina dispunea de un sistem performant, complet, numero,s divers de potecție antiaeriană. Dacă rachetele Rusiei nu ar fi ajuns la aceste obiecte, nu erau probleme, Ucraina dispunând de un sistem antiaerian slab – a fost consolidat de Occident, recunosc acest lucru, dar deocamdată nu este suficient să facă față. În caz contrar, dacă acest sistem de protecție nu va fi întărit, ne vom trezi ca în balada Meșterului Manole: ce construim ziua va fi distrus noaptea de rachetele Kremlinului. din acest cerc vicios nu vom putea ieși”, a conchis jurnalistul Marin Gherman, conform europafm.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare