sursa foto:  presidency.ro

Klaus Iohannis: ‘Acțiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina și distruge ordinea internațională. Avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic și solidar’

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în contextul războiului din Ucraina este nevoie mai mult ca oricând ca Alianţa Nord-Atlantică să fie puternică şi solidară, arătând că se aşteaptă ca reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele NATO, care are loc la Bucureşti, să reconfirme acest obiectiv.

 

Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianţa noastră, de care depinde nu doar securitatea spaţiului euroatlantic, ci şi stabilitatea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi principii. Acţiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina şi distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre. Avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic şi solidar şi mă aştept ca reuniunea ministerială care începe mâine să reconfirme acest obiectiv„, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

 

Şeful statului a arătat că, în discuţiile cu secretarul general al NATO, a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul de la Madrid din acest an.

 

Reuniunea miniştrilor de Externe este un important reper în acest proces şi în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius„, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a reamintit că importanţa strategică a Mării Negre a fost inclusă, la iniţiativa României, pentru prima dată, în Noul Concept Strategic, adoptat la Summitul NATO de la Madrid.

Am reiterat, în acest context, relevanţa operaţionalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianţei. România, la rândul său, va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO şi la consolidarea capabilităţilor Alianţei, acţionând, în continuare, ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a creşte cheltuielile naţionale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023„, a declarat Iohannis.

 

Cei doi oficiali au discutat despre progresele realizate la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni de la ultima vizită a secretarului general al NATO în România, menţionând că acestea se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România şi în regiunea Mării Negre.

 

Din luna februarie şi până în prezent, NATO şi aliaţii noştri au desfăşurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare şi apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliaţi. Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte elementele care să-i permită creşterea la nivel de brigadă. Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu Franţa, care este naţiune-cadru, alături de Olanda, Belgia şi Luxemburg, pentru a atinge capacitatea operaţională deplină a acestei structuri cât mai curând. Am arătat, în acest context, că România acţionează pentru îndeplinirea propriilor obligaţii ca naţiune – gazdă„, a spus Iohannis.

 

El a mulţumit tuturor aliaţilor pentru solidaritatea demonstrată în toată această perioadă, inclusiv Statelor Unite ale Americii – pentru contribuţia importantă la securitatea României şi a regiunii noastre.

 

Şeful statului a evidenţiat sprijinul ferm şi concret al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

Am subliniat importanţa unei susţineri sporite a Alianţei atât pentru Ucraina, cât şi pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina. România va continua să ofere asistenţă multidimensională Kievului pe toate palierele. În aceeaşi măsură (…) depunem eforturi susţinute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăşi dificultăţile de ordin social, economic şi energetic generate de războiul din Ucraina„, a afirmat Iohannis.

Vezi și:

Președintele Klaus Iohannis: ‘Ne confruntăm cu o provocare istorică la adresa forței noastre colective. Toți partenerii trebuie să continue să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atât timp cât va fi necesar’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare