sursa foto:  impact.ro

Klaus Iohannis: ‘Aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv național. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migrație’

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional.

Şeful statului a mai spus că este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi, dar ”avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie”.

Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, şi eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile”, a spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că ”avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frointierele Schengen şi foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen.

Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră”

Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi, însă avem o situaţie legată de migraţie, la nivel mondial şi european, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine. De aceea am negocia cu Comisia Europeană un proiect pilot la graniţa dintre România şi Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest procent şi astăzi preşedintele Charles va vizita o unitate a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră pentru a vedea cât de bine sungtem pregătiţi tehnic. În aceste condiţii continuă negocierile”, a mai spus şeful statului.

”Este o problemă a Uniunii Europene”

Klaus Iohannis a menţionat că au reuşit să organizeze un întreg Summit dedicat combaterii şi gestionării migraţiei pentru a ameliora această problemă.

Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiţia mea şi a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România. În varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spaţiul Schengen”, a completat el, arătând că ”este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari si Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene”.

”Schengen este o emblemă a UE, este vrba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată UE şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că UE este un spaţiu nu doar al pieţei unice dar şi a libertăţii de mişcare”, a declarat preşedintele în final, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare