sursa foto:  reporteris

La București s-ar putea hotărî soarta războiului din Ucraina? Ambasadoarea SUA la NATO: ‘Aliații înțeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin’

Ambasadoarea SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Julianne Smith, a declarat că miniştrii de externe din cadrul NATO care se vor reuni marţi şi miercuri la Bucureşti îşi vor reafirma unitatea şi hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse atât timp cât este nevoie.

 

În cadrul unui briefing online cu presa internaţională la scurt timp după aterizarea sa la Bucureşti, reprezentanta SUA la NATO a precizat că reuniunea va începe marţi după-amiază cu o evaluare a situaţiei privind Ucraina şi Rusia şi că unul despre mesaje va fi unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu văd fisuri în unitatea Alianţei (…) Nu văd semne că ar exista o lipsă de unitate a Alianţei în prezent. Aliaţii înţeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Evident, este vorba de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar este vorba şi despre valorile la care ţinem. Cred că miniştrii şi liderii statelor reprezentate în Alianţă înţeleg care este miza şi sunt hotărâţi să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus Julianne Smith.

 

Ea a precizat că participanţii la reuniunea ministerială vor discuta în primul rând despre atacurile recente ale Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina.

 

„Evident, este o tactică pe care a conceput-o Rusia ca să lase poporul ucrainean în frig şi în întuneric, în contextul în care vine iarna în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin, umanitar sau economic, şi asistenţă de securitate pentru poporul ucrainean, care încearcă să facă faţă acestor atacuri groaznice în întreaga ţară, în special celor care urmăresc, în esenţă, să stingă lumina în Ucraina”, a spus ambasadoarea americană.

 

Julianne Smith a subliniat totodată că miniştrii de externe din cadrul NATO vor avea marţi un dineu de lucru cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, de la care vor putea afla „la prima mână” care continuă să fie nevoile ucrainenilor.

 

„Suntem în contact constant cu prietenii noştri de la Kiev şi încercăm să stabilim cele mai bune mijloace prin care îi putem ajuta”, a mai spus ea.

Miercuri, a adăugat ambasadoarea SUA, discuţiile vor aborda chestiuni mai largi, legate de noul concept strategic al NATO care a fost adoptat la summitul din vară de la Madrid şi în care China este desemnată ca o provocare la adresa Alianţei.

„În cadrul NATO, am început să ne gândim la mijloacele prin care Alianţa poate aborda această provocare în termeni concreţi. La această sesiune (de la Bucureşti – n.r.) despre conceptul strategic, miniştrii vor discuta atât despre Republica Populară Chineză şi provocările asociate acesteia, cât şi despre chestiuni precum securitatea energetică şi rezilienţă şi infrastructură critică. Aceste teme vor fi parte a sesiunii despre conceptul strategic, în contextul în care Aliaţii încearcă să implementeze ce au semnat în această vară (la summitul de la Madrid – n.r.)”, a mai declarat Julianne Smith în cadrul briefingului online cu jurnalişti din întreaga lume.

 

Ea a menţionat totodată şi sesiunea de discuţii cu Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, parteneri ai NATO invitaţi la reuniunea ministerială de la Bucureşti.

 

„Căutăm mijloace de a ne întări cooperarea şi parteneriatul cu Moldova. De fapt, cu toate cele trei ţări care vor fi prezente la reuniunea ministerială, pentru că ele sunt parteneri ai NATO care experimentează direct impactul a ceea ce face Putin prin distrugerea infrastructurii critice din Ucraina. Pentru o ţară ca Moldova, de exemplu, asta poate duce la urmări grave în sectorul electric, din cauză că ea este conectată la reţeaua Ucrainei”, a declarat ea.

 

Julianne Smith a subliniat totodată că o altă temă vor fi capacităţile NATO de descurajare şi apărare, menţionând în acest sens grupurile de luptă multinaţionale ale Alianţei, dintre care unul se află în România.

 

Întrebată despre eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, ambasadoarea SUA a spus că orice decizie în acest sens trebuie lăsată în mâinile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am spus în mod repetat, chiar şi înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie: ‘nimic despre Ucraina fără Ucraina’. Prin asta înţelegem că vom lăsa această chestiune a negocierilor în mâinile preşedintelui Zelenski. Îi vom permite să stabilească el condiţiile în care este dispus să se aşeze la masa negocierilor şi când este dispus să facă asta. Poziţia SUA, care cred că este împărtăşită şi în Alianţă, este să ne asigurăm că punem pe preşedintele Zelenski şi Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pentru când vor veni acele negocieri. Nu vedem până acum semne că Rusia este dispusă să ia negocierile în serios. Vrem să lăsăm această decizie în mâinile ucrainenilor şi să nu îi presăm spre o dată sau un calendar”, a spus ea, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare