sorin cîmpeanu

sursa foto:  romaniatv.net

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: ‘Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi. Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor în materie de doctorate’

Demisia lui Sorin Cîmpeanu a fost un gest de decență destul de rar în lumea politică, a fost supus unui atac greu de imaginat, spune la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. El comentează demisia ministrului Educației, în urma acuzației de plagiat lansate de cunoscuta jurnalistă de investigații Emilia Șercan, de la PressOne.

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Ce se va întâmpla mai departe cu legile educației? În opinia lui Daniel Fenechiu, ”cu siguranță, doamna Deca va continua demersurile în materie de legiferare a noii legislații a educației și probabil că în scurtă vreme, vom avea în Parlament cele două propuneri privind legile educației, cea pentru învățământul universitar și pentru învățământul preuniversitar”.

Liberalul spune că ”au fost câteva teme care au nemulțumit (opinia publică-n.r.) în ceea ce privește proiectele edictate sub coordonarea lui Sorin Cîmpeanu. Coroborate cu atacul destul de rar întâlnit împotriva lui Sorin Cîmpeanu, s-a creat un melanj destul de compact, care până la urmă a dus la demisia lui Sorin Cîmpeanu. Cu siguranță, dacă nu se întâlnea atacul, pe care eu nu l-am mai întâlnit în viața politică de multă vreme, cu anumite observații, nu se ajungea în situația asta. Întotdeauna când vrei să legiferezi, întotdeauna când vii cu un proiect de lege, există o anumită rezistență a zonei pe care vrei să o reglementezi (…)”.

Reporter: Dar faceți o asociere între două chestiuni diferite: legile educației și plagiatul lui Sorin Cîmpeanu. El și-a dat demisia, sub presiunea opiniei publice, din cauza acuzației de plagiat.

Daniel Fenechiu: Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi și că toate aceste atacuri la persoana lui afectează legile educației și atunci, într-un gest de decență destul de rar întâlnit în lumea politică, Sorin Cîmpeanu a zis: fac eu pasul la o parte, ca legile să meargă mai departe și dacă mai e ceva de completat, de finisat, de nuanțat, OK, să se întâmple acest lucru. Fără atacul greu de imaginat și aproape nemaiîntâlnit la adresa lui Sorin Cîmpeanu, lucrurile ar fi arătat altfel.

Reporter: A fost un atac nejustificat, spuneți?

Daniel Fenechiu: Niciodată nu poți să spui că vocea cetății este nejustificată, adică în politică, cel mai important lucru este să accepți inclusiv valențele critice și scuza pe care poți s-o ai într-o situație de genul ăsta trebuie să fie o scuză de fond, nu o scuză de procedură. Adică niciodată nu poți să vii să spui: domnule, poporul n-are dreptate, societatea civilă n-are dreptate și așa mai departe. Dacă nu reușești să generezi o relație de colaborare foarte bună și să convingi, în momentul respectiv contează mai puțin dacă ai sau nu ai dreptate, că nu poți avea dreptate împotriva vocii cetățenilor (…).

”Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor de plagiat”

Reporter: Dar aici nu e vorba de vocea cetății, ci de o investigație jurnalistică făcută ca la carte de o jurnalistă foarte respectabilă.

Daniel Fenechiu: Nu contestăm acest lucru. Indiscutabil, doamna Șercan a reușit să se impună în această zonă și a reușit să lucreze foarte mult pentru curățirea mediului academic și a zonei de doctorate, însă să nu uităm că nici doamna Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor în materie de doctorate, nici o autoritate ale cărei verdicte emise să fie aplicabile. Deci din punctul ăsta de vedere, urmează ca cele constatate de domnia sa să fie validate de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta, care să se pronunțe dacă Cîmpeanu a plagiat sau n-a plagiat (…). Îmi place ca lucrurile astea să fie stabilite la un moment dat de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta.

Reporter: Dacă vor mai exista asemenea entități, pentru că noile legi ale educației propuse chiar de Sorin Cîmpeanu cam desființează CNATDCU.

Daniel Fenechiu: Aici e o discuție pro și contra și inclusiv oameni din societatea civilă au fost atât împotrivă, cât și pentru. La urma urmei, viziunea lui Sorin Cîmpeanu, care nu era doar a lui, era a multora, mergea pe varianta că trebuie să faci o legătură între prestigiul și dorința unei universități de a fi prestigioasă și ideea de responsabilitate. Faptul că creezi un organism suprauniversitar care să verifice anumite lucruri la o anumită universitate e o chestiune care a fost abordarea cuiva care a înființat în urmă cu ani de zile CNATDCU. Poate fi și o viziune în care pur și simplu universitatea să se autoreglementeze și ea să fie cea care stabilește dacă titlurile de doctor acordate au fost acordate corect sau nu (…).

Plagiatul premierului Nicolae Ciucă

Reporter: Dacă domnul Cîmpeanu a ținut cont de vocea cetății, cum spuneați mai devreme, domnul premier Nicolae Ciucă de ce nu o face? Și dânsul e acuzat de plagiat.

Daniel Fenechiu: Stați puțin, acum haideți să vă spun un lucru, nu poate orice om politic să-și dea demisia pentru că există o acuză.

Reporter: De ce nu?

Daniel Fenechiu: Dintr-un motiv extrem de simplu, pentru că varianta de a-ți da demisia de câte ori te acuză cineva, înseamnă că lași la libertatea unor grupuri posibilitatea să te scoată din politică. Vă dau un exemplu similar: în perioada 2015-2016, când în PNL a existat acea tendință, de altfel extrem de democratică și apreciată, ca toți cei care au cea mai minimă problemă de integritate să facă pasul în lateral, PNL a pierdut niște oameni care au fost practic retrași din politică. Vorbesc de Ludovic Orban, Vasile Blaga, Dan Motreanu, George Scutaru și aș mai putea să dau exemple. V-am dat patru exemple, toți patru au câștigat, dar faptul că PNL a pierdut patru lideri importanți, faptul că patru oameni și-au pierdut mandatele și unul dintre ei, George Scutaru, nu s-a mai întors în politică, e o chestiune care nu poate fi ignorată.

Reporter: Bun, dar Ludovic Orban s-a întors apoi în politică și a fost chiar prim-ministru.

Daniel Fenechiu: Dar cei patru ani de zile cât a stat pe bară au fost patru ani de zile în care a stat pe bară pentru că cineva i-a făcut un dosar. La fel și în cazul lui Dan Motreanu, la fel și în cazul lui Vasile Blaga, iar în cazul lui George Scutaru nici nu s-a mai întors în politică, conform rfi.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare