Lovitură dură pentru românii care încalcă noua lege! Închisoare, amendă și reținerea permisului până la trei ani

Lovitură dură pentru mii de români! Potrivit unei noi legi care ar putea intra în vigoare în România, persoanele care practică braconajul piscicol, un fenomen cu amploare mare în țara noastră, riscă amenzi uriașe, de până la 12.000 de lei, iar în unele cazuri riscă să ajungă și la închisoare până la trei ani.

 

Prin proiectul viitoarei legi a pescuitului, înregistrat joi la Senat pentru dezbatere, se urmărește, de fapt, înăsprirea sancțiunilor din domeniu, astfel încât nivelul braconajului piscicol să se reducă.

Ca și în prezent, nerespectarea, de către persoanele fizice ori juridice, a legislației privind pescuitul va atrage, după caz, răspunderea administrativă, civilă sau penală.

În cazul contravențiilor, amenzile ce vor putea fi aplicate se vor majora. De exemplu, pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale va putea fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Amenzile actuale pentru această abatere, stabilite de OUG 23/2008, sunt cuprinse între 300 și 600 de lei. În plus, potrivit viitoarei legi a pescuitului, se va putea sancționa la fel și refuzul de a prezenta permisul de pescuit.

 

Tot amenzi de până la 1.000 de lei se vor putea aplica și în cazul:

 

 • pescuitului comercial și recreativ de către persoane autorizate care nu au asupra lor permisul, licența sau autorizația, după caz;
 • reținerii, de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ, a mai mult de zece exemplare/ zi din speciile de păstrăv, lipan și coregon în apele de munte sau a mai mult de cinci kilograme de pește/ zi din zona colinară și de șes, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește cinci kilograme.

 

Cu până la 2.000 de lei și reținerea ori suspendarea pe o perioadă de 30 de zile a permisului sau autorizației vor putea fi sancționate :

 • prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
 • pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
 • pescuitul cu mai mult de trei muște artificiale în apele salmonicole;
 • mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
 • pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție;
 • pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament;
 • pescuitul recreativ al resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale;
 • pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 de metri din aval de baraj;
 • încălcarea condițiilor prevăzute în licența sau autorizația de pescuit comercial;
 • nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea peștelui și produselor din pește de la debarcare până la comercializare inclusiv.

Majoritatea abaterilor din lista de mai sus sunt sancționate acum cu amenzi cuprinse între 600 și 1.000 lei și cu reținerea și suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizației.

 

Cele mai mari sancțiuni propuse prin viitoarea lege a pescuitului sunt amenda cuprinsă între 8.000 și 12.000 de lei și reținerea ori suspendarea, pe o durată de 120 de zile, a permisului, autorizației sau licenței, care se vor putea aplica pentru:

 • pescuitul resurselor acvatice vii, fără autorizație, licență sau permis;
 • pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale prin orice metode și mijloace al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, precum și distrugerea icrelor embrionate în zonele de reproducere naturală și/ sau în perioadele de prohibiție;
 • reducerea debitului și a volumului de apă pe cursurile de apă, în scopul pescuitului ilegal;
 • deschiderea, închiderea, obturarea, bararea cu garduri pescărești sau cu unelte de pescuit de orice fel, de către persoane neautorizate, a canalelor și a gârlelor de legătură cu lacurile, bălțile ori cu terenurile inundabile;
 • pescuitul comercial al resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasa sub dimensiunile minime legale;
 • deținerea, transportul, transbordarea sau comercializarea fără documentele prevăzute de lege a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit, ori produselor din pește;
 • pescuitul cu japca, cu ostia, cu sulița, țepoaica sau cu orice alte unelte sau scule neautorizate, prin greblare sau harponare;
 • deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial;
 • părăsirea portului de către o navă/ ambarcațiune cu sistemele de monitorizare automată nefuncționale.

Pe lângă amenzi, cei ce vor încălca viitoarea lege a pescuitului vor putea primi și pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani plus interzicerea dreptului de a pescui timp de până la trei ani.

Printre altele, aceste pedepse se vor aplica pentru pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice ori pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine, conform avocatnet.ro.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare