sursa foto:  realitateaoltului.ro

Lovitură pentru pensionari! Ce prevede noua lege a pensiilor

Pensionarii care locuiesc în străinătate, vor fi obligați, conform noii legi a pensiilor, să dovedească de două ori pe an că nu au murit.

Românii care primesc pensie lunară de la Casele de Pensii din România și trăiesc în afara țării, vor fi obligați să trimită de două ori pe an autorităților un certificat de viață.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor.

Tot legea prevede că beneficiarul va suporta cheltuielile de transfer a drepturilor bănești.

,,Cheltuielile generate de transferul în străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr.197/2010, în cazul acestora din urmă comisioanele fiind suportate, proporţional, de către beneficiar şi de către casele teritoriale de pensii. Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, cuvenite şi neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

Vezi și

EXCLUSIV! Neașteptat! Cum îi bagă bani în buzunar protestatarii #Rezist fiului lui Liviu Dragnea

EXCLUSIV! Ce salariu uriaş are Augustin Lazăr, procurorul general al României și omul căruia Tudorel Toader îi pregătește marea lovitură

EXCLUSIV! Răsturnare de situație! Cui nu i-ar fi cerut, de fapt, demisia Ecaterina Andronescu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare