sursa foto:  romaniatv.net

Mare atenție! Cine va primi fonduri nerambursabile în 2019

Antreprenorii români cu firme mici și mijlocii (IMM) vor putea obține și în anul 2019 o serie întreagă de fonduri nerambursabile europene și naționale.

1.Fonduri europene pentru firmele IT.

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domeniul tehnologiei informației (IT) pot obține fonduri nerambursabile de câte 500.000 de euro – 3,5 milioane de euro fiecare, prin Programul Operațional Competitivitate – POC 2014-2020, Acțiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere. Firmele interesate vor putea depune proiecte în sistemul electronic MySMIS 2014, în mod continuu, în perioada 14.01.2019 ora 09:00  – 11.03.2019 ora 17:00. Apelul de proiecte este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Comunicațiilor.

2. Fonduri nerambursabile în producție agro-alimentară. Antreprenorii care fac afaceri în producția de bere artizanală, pâine, prăjituri și altele asemenea pot obține fonduri nerambursabile de câte 200.000 – 2,5 milioane de euro pe proiect. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii a lansat o sesiune de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, pe perioada 21 decembrie 2018, ora 9.00 – 30 iunie 2019, ora 16.00.

3. Statul promite că va oferi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 (43.000 euro) fiecare unui număr de 10.000 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM). Înscrierile au început pe 27 decembrie 2018 și durează până pe 12 februarie 2019, ora 20.00. Pot participa IMM-uri înființate după data de 31 ianuarie 2017, în domenii non-agricole. Înscrieri online, AICI.

4. Și anul acesta sunt șanse să se organizeze programe de finanțare a firmelor mici și mijlocii cu bani de la stat, dar pentru asta e nevoie să li se aloce buget, iar până acum nu a aprut nici măcar proiectul de buget de stat pe anul 2019 de la Ministerul Finanțelor. Anul trecut, Ministerul pentru Mediu de Afaceri a acordat unor mici firme private fonduri nerambursabile de maximum 450.000 lei în programul Microindustrializare, 250.000 de lei în programul Comerț și 25.000 de lei în programul Internaționalizare.

5. Strat-Up City. Pentru că la Start-Up Nation 2018 bucureștenii au fost depunctați masiv, Primăria Capitalei a anunțat că pune în joc 10 milioane de euro din bugetul Bucureștiului pentru acordarea de fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro unor mici afaceri în oraș. Deocamdată nu s-a anunțat nicio perioadă de înscrieri și nici procedura.

6. Fonduri europene de max. 5 milioane de euro fiecare. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești vor putea obține fonduri europene de câte 1 milion – 5 milioane de euro fiecare, în anumite condiții, pe proiecte în domenii de afaceri diverse, de la producție de programe IT și jocuri video până la textile și alimentație, printr-o nouă linie de finanțare 2.2 IMM în cadrul Programului Operațional Regional (POR) care urmează să fie activată în anul 2019. Patronii IMM au protestat față de pragul înalt, de 1 milion de euro, stabilit în proiectul de Ghid al solicitantului pentru această linie de bani europeni, iar ministerul Fondurilor Europene a anunțat că e de acord cu reducerea la 500.000 de euro a sumei minime care va putea fi accesată. Microîntreprinderile au nevoie de aport propriu de cel pțin 55% la aceste finanțări, bani greu de procurat în condițiile unui prag prea ridicat al investiției minime.

7. Credite cu garanții UE. Firmele mici și mijlocii pot obține credite bancare în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR), axa destinată Inițiativei pentru IMM-uri. Această linie de finanțare are disponibili în total 250 milioane euro. Banii pot fi accesați direct de la băncile care au semnat acorduri cu Fondul European de Investiții, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.

8. Finanțare pentru afaceri mici. Firmele mici pot obține credite bancare de maximum 116.000 de lei fiecare de la BT Mic, , companie din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, destinată creditării firmelor micilor afaceri. Firmele solicitante trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care vechimea de cel puțin 3 luni de activitate. Creditele sunt acordate cu garanții publice, prin programul EaSI al Uniunii Europene. Se aplică online, pe site-ul BT Mic.

9. Fonduri de investiții românești. Antreprenorii români pot apela la fonduri de investiții pentru finanțări de capital de risc. Pe scurt, fondul de investiții oferă firmei beneficiare o finanțare și primește în schimb un pachet minoritar de părți sociale. În ultimul an, cel puțin 3 fonduri de investiții românești susținute de Uniunea Europeană au apărut pe piață oferind inanțări de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GabMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital.

10. Fonduri Google. Compania americană Google pune permanent la bătaie o serie întreagă de fonduri pentru antreprenori din toată lumea. Două exemple sunt Google Digital News Innovation Fund (DNI Fund), prin care se oferă 50.000 – 1 milion de euro pentru proiecte media, și Next 10 Ventures, un fond de invetiții pentru creatorii de conținut online, informează startupcafe.ro 

Vezi și

Atenție! Se dau amenzi uriașe pentru cei ce încalcă aceste obligații

Lovitură pentru acești români! Vor plăti o taxă mult mai mare

S-a aflat! Cât de bogați sunt primarii din București

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare