fructe legume

sursa foto:  romaniaregional.ro

Mare atenție! Cum să recunoști fructele și legumele cu pesticide

Informații importante pentru toți românii! Fiecare trebuie să știe cum să recunoască fructele și legumele cu pesticide aflate în magazinele din țara noastră.

De fiecare dată când mergem la supermarket sau la piaţă avem tendinţa de a alege cele mai frumoase fructe şi legume, adică pe cele care arată ca în reclame. Însă trebuie ştiut că acestea pot ascunde adevărate otrăvuri. Un raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România relevă faptul că într-un fruct sau legumă din hipermarket sau piață agroalimentară pot să existe până la 7 tipuri de pesticide. Sunt unele fructe exotice cum sunt rodiile al căror conţinut de ciprodinil, un pesticid periculos, este de 38 de ori mai mare faţă de limita admisă.

„Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele sau fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele şi fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare”, a explicat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Consumatorii trebuie să ştie că unele fructe şi legume din supermarketuri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Este vorba de fapt despre un cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic.

Dacă produsul are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Să luam exemplu un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015, arată digi24.ro.

În concluzie codurile PLU din 5 cifre pot începe cu cifra 8 sau cu cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. De aceea, este indicat să evitaţi astfel de produse. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic.

Însă trebuie ştiut faptul că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU.

„Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice”, a mai spus Costel Stanciu.

Citește și:

În plin scandal pe banii TNB, apare un document nuclear! Ce salariu are, în realitate, Ion Caramitru

S-a aflat! Cine ar putea fi noul ministru de Interne

Denunțuri pe bandă rulantă cerute de Carmen Dan! Amenințări cu cătușe în MAI

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare