Medicul Adrian Marinescu atrage atenția: ‘Chiar dacă suntem vaccinați, trebuie să ne protejăm ca să nu facem o formă severă și pentru a nu mai transmite virusul’

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din București, a vorbit la Realitatea Plus, despre necesitatea introducerii unor noi măsuri anti-Covid și a respectării lor, în contexul în care rata de vaccinare este la un nivel scăzut. Medicul a subliniat că cei mai mulți pacienți care ajung la spital cu forme severe nu au schema completă de vaccinare. 

Medicul a explicat că scopul restricțiile este protejarea persoanelor care nu s-au imunizat.

”Nu cred că a important să vorbim de cifre sau când e vârful  valului. Valul patru înseamnă un număr mare de infectări, dar ceea ce contează la nivel de cifre este câți pacienți se internează și câte paturi de la ATI vor fi ocupate.

Certificatul de vaccinare nu este o măsură restrictivă, ci care previne infectarea.  Populația este împărțită în două – cei care s-au vaccinat și care au trecut prin boală și cei care nu au această protecție. Discuția este cum să îi protejăm pe aceștia. Măsurile nu ar trebui să fie impuse, fiecare trebuie să gândească realist pentru că știe cum poate evita infectarea: prin portul măștii, evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise.

În curând, vremea nu va mai permite ca o nuntă să fie în aer liber, riscul va crește când stai multe ore în șir cu mai mulți oameni.
La nivelul medicilor, procentul celor vaccinați este foarte mare”, a declarat Marinescu.

Medicul a  reiterat că vaccinul ne protejează în special de formele severe ale bolii și a făcut apel la populația imunizată să respecte în continuare măsurile sanitare și pentru a nu transmite mai departe virusul. 

”Nu contează dacă mă infectez, chiar fiind vaccinat, dacă fac o formă ușoară a bolii.
Riscul de infectare rămâne, chiar dacă este într-o mai mică măsură. Ne-am fi dorit ca la începutul valului 4 să fim cu un procent de 60% în ceea ce privește vaccinarea, la care s-ar mai fi adăugat și cei care au trecut prin boală. Chiar dacă suntem vaccinați, trebuie să ne protejăm ca să nu facem o formă severă și pentru a nu mai transmite virusul.

Camera de Gardă de la ”Matei Balș” e plină de oameni care au nevoie de internare, nu doar pentru Covid. Cei care au forme severe de Covid nu au schema completă de vaccinare, asta se poate vedea foarte ușor”, a mai spus Marinescu, conform realitatea.net

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare