radu tincu

sursa foto:  libertatea.ro

Medicul Radu Țincu: ‘E nevoie de măsuri care să încetinească ritmul de îmbolnăvire, dând posibilitatea sistemului sanitar să trateze acești pacienți’

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, avertizează că evoluția numărului de cazuri de Covid-19  „va genera în perioada următoare și o creșterea a mortalității ”. Medicul susține că, pentru evitarea acestui scenariu, ar fi utilă introducerea unor noi măsuri sanitare, precum purtarea măștii de protecție în aer liber. Problema, însă, potrivit lui Radu Țincu, este că autoritățile nu reușesc să și impună aceste măsuri, care există doar pe hârtie.

„Creșterea numărului de cazuri a fost determinată de mai mulți factori. În primul rând, apariția variantei Delta care este mai contagioasă și se răspândește cu mai mare rapiditate. Pe de altă parte, România are un grad de imunizare colectivă prin vaccin de 31%, ceea ce reprezintă un grad insuficient de imunizare în oprirea virusului.

România a avut cele mai relaxate măsuri sanitare comparativ cu țările europene. În acest context, o variantă Delta mult mai transmisibilă, imunizare suficientă și aceste măsuri de relaxare au favorizat creșterea numărului de cazuri.

Dacă nu se vor lua anumite măsuri, creșterea va continua și acest lucru va determina o creștere a numărului de pacienți care vor avea nevoie de spitalizare și de internare în Terapie Intensivă în perioada următoare.

Trebuie plecat de la o realitate. Măsurile sanitare trebuie să fie preventive, să prevină valul 4. Măsurile sanitare nu trebuie să stingă valul 4. Rostul măsurilor sanitare este acela de a preveni infecția cu Sars-Cov-2. Măsurile trebuie să fie acolo unde creșterea devine accelerată pentru că nu ne uităm doar la numărul de cazuri, ci ne uităm și la viteza cu care aceste aceste cazuri cresc, cu cât se dublează numărul de cazuri de la o perioadă la alta. În acest context, în care creșterea este foarte rapidă, trebuie să luăm anumite măsuri înainte de a ajunge la momentul blocării sistemului sanitar.

Discutăm despre implementarea măștii de protecție în aer liber, implementarea măsurilor de distanțare fizică, la locul de muncă, în instituțiile unde sesizăm că există un trend ascendent al numărului de cazuri.

România nu duce lipsă de măsuri, duce lipsă de aplicarea lor. Nu trebuie să ne uităm pe textul legal publicat în Monitorul Oficial. Măsurile din Monitorul Oficial nu tratează pandemia. E nevoie ca autoritățile să le implementeze. Este nevoie ca organele de control să se asigure că aceste măsuri sanitare sunt implementate.

Degeaba la UNTOLD era obligatorie masca de protecție în contextul în care majoritatea nu o purta. E nevoie ca autoritățile să se asigure că măsurile elaborate sunt și respectate și acolo unde nu sunt respectate să aplice sancțiunile necesare”, spune Țincu pentru PS News.

Medicul avertizează că în perioada imediat următoare România se va confrunta cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri.

„Din păcate, creșterea numărului de cazuri  va continua. Față de alte țări, unde doar numărul de diagnosticați crește, dar nu și numărul de spitalizări, în România această creștere este concomitentă. Avem o creștere a numărului de cazuri, avem o creștere a spitalizărilor, o creștere a pacienților de la Terapie Intensivă, iar această creștere a celor de la Terapie Intensivă va genera în perioada următoare și o creșterea a mortalității, pentru că pacienții ajung la Terapie Intensivă cu forme severe de boală, iar mortalitatea se menține una ridicată. Peste 60% din pacienții infectați cu Sars-cov-2 au un prognostic rezervat”, spune Radu Țincu

Întrebat dacă scenariul din toamna anului 2020, când România se confrunta cu peste 10.000 de cazuri de infectări cu Sars-Cov-2 pe zi, s-ar putea repeta, medicul a precizat că „e posibil să ajungem acolo”.

„S-a spus foarte mult că nu am avea cum să ajungem pentru că ar fi 5 milioane de persoane vaccinate. Este foarte adevărat acest lucru, însă discutăm despre o variantă Delta care se transmite mult mai repede și atunci populația rămasă nevaccinată se va contamina într-un ritm mult mai susținut.

Problema nu este numărul de cazuri în cifră absolută, ci rapiditatea cu care oamenii se îmbolnăvesc. Dacă avem o creștere spectaculoasă de cazuri, sistemul sanitar nu va putea să managerizeze foarte bine aceste cazuri, nu va putea să preia numărul mare de pacienți. E nevoie de măsuri care să încetinească ritmul de îmbolnăvire, dând posibilitatea sistemului sanitar să trateze acești pacienți”, conchide Radu Țincu, conform Psnews.ro

 

Citește și:

Informarea de la ora 13:00. Creștere record a cazurilor de coronavirus! Peste 3.900 de noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare