sursa foto:  lumeapolitica.ro

Medicul Valeriu Gheorhiță atrage atenția: ‘Trebuie să păstrăm o proporție corectă între persoanele care se programează și numărul de doze disponibile’

Medicul militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că indiferent de modalitatea abordată, până la urmă, numărul de persoane vaccinate va fi corespunzător cu numărul de doze primite, indiferent de modalitatea abordată.

Valeriu Gheorghiţă a oferit informaţii în exclusivitate la Antena 3 despre cum va fi împărţit număr de doze între centrele de vaccinare din întreaga ţară.

”Aici nu este vorba de limitări. Este vorba de a împărţi echitabil un număr de doze între centrele de vaccinare care funcţionează pe teritoriul ţării noastre.

E foarte bine să ne uităm şi la modelul pe care l-au adoptat celelalte ţări ale Uniunii Europene. Până la urmă trebuie să învăţăm unii de la alţii şi să putem lua cele mai bune decizii.

În ceea ce priveşte numărul de doze şi numărul de persoane care pot fi vaccinate în fiecare zi, vă reamintesc că de ieri se vaccinează atât persoanele care îşi efectuează rapelul cât şi persoane noi, iar din acest punct de vedere trebuie să avem o concordanţă cât se poate de bună între numărul de persoane care pot să fie vaccinate într-o zi şi numărul de doze disponbile, conform calendarului de livrare pe care îl avem în momentul de faţă stabilit de contractul încheiat la nivelul Comisiei Europene.

Din acest punct de vedere, trebuie să păstrăm o proporţie corectă între persoanele care se programează  şi numărul de doze disponibile, pentru că ne-am asumat încă de la început, că orice persoană vaccinată trebuie să îi asigurăm şi rapelul. Altfel, riscăm să existe şi persoane care nu pot să îşi primească rapelul la timp, iar acest lucru nu ni-l dorim la acest moment”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

El a declarat că numărul de persoane vaccinate va fi corespunzător cu numărul de doze primite.

”Pot să vă spun că în aceeaşi unitate de timp, fiecare ţără va primi acelaşi număr de doze. Indiferent că voi folosi toate dozele care îţi vin şi vei vaccina persoanele respective, fără să mai aştepţi rapelul, sau fără să rezervi numărul de doze necesar pentru efectuarea rapelului. Numărul de persoane total vaccinate va fi acelaşi, pentru că dozele sunt tot aceleaşi. Nu se pot înmulţi. Deci, indiferent de modalitatea abordată, până la urmă, numărul de persoane vaccinate va fi corespunzător cu numărul de doze primite, indiferent de modalitatea abordată”.

Valeriu Gheorghiţă a transmis că România a primit un număr mai mic de doze.

”(…) Acestea au fost recomandările inclusiv de la nivel central european şi anume, de a ne rezerva rapelul pentru persoanele vaccinate, tocmai pentru a avea certitudinea că toate persoanele care primesc prima doză vor primi şi rapelul. Şi compania Pfizer încearcă în acest moment să îşi crească capacitatea de producţie, ori, din acest punct de vedere pot să existe sincope în livrarea numărului complet de doze conform calendarului. În această săptămână, România a primit ca şi celelalte ţări europene un număr mai mic de doze faţă decât se estima iniţial. Sigur, aceste doze vor fi recuperate în luna februarie, dar practic, ţările care au folosit toate dozele şi nu au păstrat dozele de rapel, în momentul de faţă au probleme legate de asigurarea rapelului persoanelor respective”

Valeriu Gheorghiţă, despre cele 60 de doze distruse la Petroşani: ‘O eroare. Se întâmplă şi în alte ţări”

”Există proceduri clare în acest sens şi aici vorbim de centrele de vaccinare. Vaccinurile sunt păstrate la frigider, la tempetatura de 2-8 grade. Practic, după ce un vaccin este scos de la ultracongelator la -80 de grade şi este adus la temperatura de 2 grade, nu mai avem voie să recongelăm acele doze. Ori, din acest punct de vedere a fost o eroare şi dozele au fost depozitate în congelatorul frigiderului. Sigur că aceste situaţii pot să apară din multipli factori: neatenţie, necunoaşterea procedurilor. Se întâmplă din păcate situaţii similare şi în alte ţări. Cred că important este să nu mai repetăm aceleaşi greşeli şi să putem să asigurăm un număr cât mai mare de doze şi să respectăm condiţiile de stabilitate.

Noi intenţionăm să folosim la maximum dozele pe care le avem disponibile în perioada imediat următoare, chiar începând de astăzi. Numărul de persoane vaccinate va fi considerabil mai mare decât am avut până la acest moment. Aici nu este vorba de limitări. Este vorba de a împărţi echitabil un număr de doze între centrele de vaccinare care funcţionează pe teritoriul ţării noastre”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la Antena3.

Citește și:

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Legea a intrat în vigoare! Acești români se pot pensiona mai devreme

Vestea momentului! Statul vine cu noi beneficii pentru milioane de români.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare