sursa foto:  newsmaker.ro

Mii de oameni, apel la Ludovic Orban! 1 februarie – termen-limită pentru premier

Solicitare urgentă cătră premierul Ludovic Orban! Peste 13 000 de membri ai Comunității Declic au trimis e-mailuri către prim-ministrul Ludovic Orban, prin care solicită reluarea procedurii de includere a Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO.

Membrii Declic solicită premierului Orban să trimită documentele necesare către UNESCO până la 1 februarie, termenul limită până la care România mai poate cere discutarea dosarului Roșia Montană în următoarea sesiune a Comitetului Internațional.

Guvernul a inclus printre promisiunile din programul de Guvernare și deblocarea dosarului Roșia Montană. În guvernarea Dăncilă, în mandatul de ministru al Culturii al lui George Ivașcu, România a solicitat UNESCO suspendarea procedurilor, chiar în timpul sesiunii de evaluare, spre marea surprindere a delegaților internaționali.

Dacă UNESCO nu este notificat de guvernul României până la finalul săptămânii, atunci tot procesul de includere a Roșiei Montane va fi blocat pe termen nedeterminat. Până anul viitor va expira raportul experților, caz în care procesul de înscriere va trebui reluat de la zero. Aceasta ar însemna un dezastru total pentru construcțiile istorice care se distrug de la o zi la alta.

„Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO este parte a programului de guvernare. Nu mai putem accepta ca politicienii să spună una înainte de a ajunge la putere și, mai apoi, să uite ce au promis.  După ce a primit mesajele a 13 000 de membri Declic, premierul ne-a sunat și ne-a spus că analizează situația. Nu mai e timp de analiză,  patrimoniul național de la Roșia se degradează, iar termenul pentru depunerea actelor expiră pe 1 februarie. Prin urmare, cu ajutorul a sute de membri Declic, am afișat pe cel mai mare panou publicitar din centrul Bucureștiului un mesaj pentru Ludovic Orban: ne trădezi sau semnezi pentru Roșia Montană? Vrem să știe o lume întreagă că o promisiune dată nu poate fi întoarsă fără grave consecințe. Și mai ales, că încălcarea cuvântului dat nu poate fi iertată când te numești Ludovic Orban și când ai promis unei țări întregi schimbare, a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Declic.

Potrivit experților internaționali, Roșia Montană îndeplinește 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să fie înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roșia Montană în categoria “peisaj cultural”. Roșia Montană este celebră pentru galeriile săpate direct în munte, ce însumează mai mult de 80 de kilometri. 7 datează chiar din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut în lumea romană.

Vezi și

Semnalul de alarmă a fost tras! Ce se întâmplă cu polițele RCA

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare