sursa foto:  ziare.com

Ne întoarcem la cărbune! Comisia Europeană transmite că trebuie să reducem dependența de combustibilii fosili din Rusia

Comisia Europeană a transmis că unele dintre capacităţile existente de cărbune ar putea fi utilizate mai mult decât se aştepta iniţial, având un rol şi pentru energia nucleară şi resursele interne de gaze, scrie news.ro

 

 

A fost publicat un document care subliniază obiectivele Comisiei pentru planul REPowerEU, subliniind importanţa economiilor de energie, diversificarea importurilor de energie şi accelerarea a ceea ce a numit ”tranziţia europeană la energie curată”.

În total, Comisia Europeană prevede investiţii suplimentare de 210 de miliarde de euro între 2022 şi 2027.

În ceea ce priveşte cota surselor regenerabile în mixul energetic al UE, Comisia a propus ca obiectivul actual de 40% până în 2030 să fie crescut la 45%.

Propunerile Comisiei au venit în aceeaşi zi în care guvernele Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos şi Belgiei au declarat că vor viza o ţintă combinată de cel puţin 65 de gigawaţi de capacitate eoliană offshore până în 2030. Până la jumătatea secolului, acestea urmăresc o capacitate de 150 GW.

În ceea ce priveşte combustibilii fosili, situaţia este una dificilă.

Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor al UE atât de uleiuri petroliere, cât şi de gaze naturale, potrivit Eurostat.

Dorinţa UE de a se îndepărta de hidrocarburile ruseşti în urma invaziei Ucrainei de către aceasta din urmă înseamnă că va trebui să găsească petrol şi gaze din alte părţi ale lumii pentru a acoperi lipsurile de aprovizionare.

Comisia a spus că vor fi necesare investiţii de 1,5 până la 2 miliarde de euro pentru a asigura aprovizionarea cu petrol.

 

Pentru a importa suficiente gaze naturale lichefiate şi gaze de conductă din alte surse, până în 2030 vor fi necesare aproximativ 10 miliarde de euro.

Toate cele de mai sus vin într-un moment în care UE a spus că doreşte să fie neutră faţă de carbon până în 2050.

Pe termen mediu, doreşte ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puţin 55% până în 2030, în cadrul planului numit “Fit for 55”.

Comisia a spus că REPowerEU nu ar putea funcţiona fără ceea ce a numit ”o implementare rapidă a tuturor propunerilor Fit for 55 şi obiective mai mari pentru surse regenerabile şi eficienţă energetică”.

În această nouă realitate, consumul de gaze în UE ”s-ar reduce într-un ritm mai rapid, limitând rolul gazului ca combustibil de tranziţie”, a spus Comisia.

”Cu toate acestea, renunţarea la combustibilii fosili ruşi va necesita, de asemenea, investiţii direcţionate pentru securitatea aprovizionării în infrastructura de gaze şi modificări foarte limitate ale infrastructurii petroliere, alături de investiţii la scară largă în reţeaua electrică şi o coloană vertebrală a hidrogenului la nivelul UE”, a adăugat acesta.

”În paralel, unele dintre capacităţile existente de cărbune ar putea fi, de asemenea, utilizate mai mult decât se aştepta iniţial, având un rol şi pentru energia nucleară şi resursele interne de gaze”, a spus Comisia, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare