sursa foto:  romaniatv.net

Nicușor Dan, bilanț la 10 luni de mandat: ‘Ce am găsit în domeniul juridic este jale. Am găsit dosare cu mize de milioane de euro care nu erau atribuite caselor de avocatură specializate’

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat în cadrul unui bilanț realizat la împlinirea a zece luni de mandat, că în momentul în care a preluat conducerea PMB aceasta avea 5.000 de litigii.

 

„Ce am găsit în domeniul juridic este jale. Am găsit o instituţie cu 5.000 de litigii. O instituţie care avea contracte cu firme de avocatură, care erau specializate pe diferite domenii, dar care nu le mai plătise de doi ani. Vă închipuiţi ca cineva să aibă un litigiu de 900 de milioane de euro, în care are avocaţi, şi să nu îi plătească doi ani? Am găsit dosare cu mize de milioane de euro care nu erau atribuite caselor de avocatură specializate, pentru că Primăriei îi era ruşine că nu îi plătise de doi ani. Din fericire, am reuşit să recâştigăm încrederea acestor firme de avocatură. În primul rând le-am plătit, le-am eşalonat şi ne-am ţinut de cuvânt”, a arătat edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

 

El a menţionat că a delimitat 20 de acţiuni strategice pentru care a angajat, prin licitaţie, firme de avocatură specializate. Astfel, vor fi analizate contractele de închiriere din Herăstrău şi din Satul Francez, dar se propune şi modificarea Codului Fiscal în ceea ce priveşte împărţirea taxelor şi amenzilor între Primăria Generală şi primăriile de sector.

 

„În primul rând, vom analiza contractele de închiriere din Herăstrău şi din Satul Francez, pentru că acolo sunt sume uriaşe de bani pe care Municipalitatea le pierde, închiriind mult, mult sub preţul pieţei. Vom face analiza juridică pe mai multe terenuri care sunt de interes pentru Municipalitate pentru viitoare mari investiţii.

Am alocat unei firme de avocatură litigiile cu gropile de gunoi şi cu operatorii acestor gropi de gunoi, care au mize de sute de milioane de lei. Nu erau alocate. Am alocat analiza şi propunerea de modificare a Codului Fiscal în ceea ce priveşte împărţirea taxelor şi amenzilor între Primăria Generală şi primăriile de sector. (…) PMB plăteşte subvenţia pe transportul public, un miliard de lei pe an. Dar dacă un călător este prins fără bilet în autobuz, amenda o plăteşte la primăria de sector”, a spus el.

 

Nicuşor Dan a mai precizat că PMB lucrează la o bază de date „profesionistă” pentru gestionarea celor 5.000 de litigii şi încearcă să reducă o mare parte dintre acestea. Conform edilului, multe dintre aceste litigii provin din obligaţii de plată neonorate, iar altele din „lucrări care s-au prelungit la nesfârşit”.

 

„Au apărut litigii între primărie şi constructori, auditori, diriginţi de şantier, pe garanţii de execuţie, pe tot ce înseamnă executarea contractelor. Sunt, de asemenea, apărări inutile la care am renunţat. Vă aduc aminte de litigiile de 100.000 de euro iniţiate de fosta administraţie împotriva jurnaliştilor, la care am renunţat foarte repede. Vă aduc aminte de litigiul în care primăria s-a înverşunat să apere o decizie incorectă, cea prin care a fost demisă doamna Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon, unde câştigase un concurs”, a explicat edilul, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Nicușor Dan: ‘O să fac vaccinarea după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac. Nu am spus public pentru că nu am vrut să parazitez dezbaterea publică’

Nicușor Dan anunță concedierea a mii de oameni! 2.700 de persoane vor fi disponibilizate

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare