sursa foto:  canal2.md

Schimbare fără precedent! Ordinul ANRE a intrat în vigoare! Racordarea la gaze este gratuită!

Un Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevede ca persoanele interesate de racordarea la rețelel de gaze naturale să beneficieze acest serviciu gratuit.

Costurile ar urma să fie suportate de companiile distribuitoare. Ordinul ANRE a intrat deja în vigoare.

În actul normativ se precizează că lucrările de racordare la rețeaua de gaze naturale „sunt finanțate de către OSD (n.r- operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale)”.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ, a explicat, în urmă cu ceva vreme, fiind citat atunci de agerpres.ro, că firmele de distribuție a gazelor vor suporta costurile legate de racordarea la reţea a noilor clienţi, acestea regăsindu-se, ulterior, în factura consumatorilor, însă fără să depășească 1% din tariful de distribuție, scrie avocatnet.ro.

„Este vorba despre toţi consumatorii casnici şi unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiţii anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuţie, prin socializare”, a spus Niculae Havrileţ.

Reprezentantul ministerului a mai transmis și că ”[v]aloarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuţie creşte aproape nesemnificativ. Este vorba de zero şi ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toţi consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordaţi şi să beneficieze de acest serviciu”.

Măsura este deja controversată, deoarece costurile cu noile racordări la rețeaua de gaze, pe care vor trebui să le suporte toți consumatorii în facturi, se vor ridica, potrivit lui Răzvan Nicolăescu, fost ministru al Energiei şi expert în domeniu, citat tot de agerpres.ro, la câteva milioane de euro, acesta criticând dur măsura.

Vezi și

Întârzierea Guvernului, pe timp de criză, îi costă pe români! Băncile au început să pună popriri pe conturi, în plină pandemie

Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare