sursa foto:  zf.ro

Întârzierea Guvernului, pe timp de criză, îi costă pe români! Băncile au început să pună popriri pe conturi, în plină pandemie

În plină explozie de cazuri de coronavirus, băncile le dau adevărate lovituri românilor cu credite. Deși Guvernul Orban a promis că va avea grijă de românii cu credite în această perioadă, instituțiile bancare au început să pună popriri pe conturile oamenilor.

Motivul? Chiar dacă Guvernul a aprobat, joia trecută, o nouă amânare, până pe 25 decembrie, a executărilor silite pentru restanțe fiscale, a căror suspendare expira pe 25 octombrie, pentru a permite contribuabililor să ceară eșalonări, actul normativ nu a fost publicat imediat în Monitorul Oficial.

Astfel, băncile au început să reactiveze automat toate popririle în ziua în care suspendarea acestora expira, informează profit.ro.

După ce departamentele juridice vor vedea noile prevederi publicate oficial, nu doar în comunicate de presă sau declarații de ministru, deblocarea conturilor va putea fi procesată în sistemele băncilor.

Spre exemplu, ING Bank își informează clienții pe site-ul oficial al companiei că, din 25 octombrie, vor avea din nou conturile blocate, până la achitarea popririi.

Iată mesajul ING Bank

Există situații în care popririle pot fi suspendate (pe o anumită perioadă de timp).

Acest lucru se întâmplă, de regulă, odată cu primirea unor adrese de suspendare emise de executori fiscali, executori judecătorești sau instanțe de judecată.

Pot fi însă și situații în care suspendarea este realizată, prin efectul legii, cel mai recent exemplu fiind cel legat de suspendarea popririlor fiscale în contextul COVID, în baza Ordonanței Guvernului de Urgență nr. 29/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Ce este important de știut?

Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate.

Ce înseamnă asta pentru tine?

Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform O.U.G. 29/2020 începand cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei.”, se artă pe site-ul ING.

Joi, Guvernul a extins până la 25 decembrie perioada în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență. Această facilitate expira la 25 octombrie. De asemenea, a aprobat aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Vezi și

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

 

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare