sursa foto:  evz.ro

Pe cine vrea să propună PSD ca premier

Începerea procesului lui Liviu Dragnea la Înalta Curte de Justiție și Casație și ultimele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, potrivit cărora nu va desemna un premier cu probleme penale, i-a pus pe jar pe social democrați. Cine va fi  așadar desemnat premier, în cazul în care PSD, împreună cu aliații săi, câștigă alegerile parlamentare din iarnă?

Surse din PSD spun că este puțin probabil ca Liviu Dragnea să-și îndeplinească obiectivul mult visat și anume acela de a-i lua scaunul lui Cioloș întrucât cu siguranță președintele Iohannis îl va refuza, iar Dragnea nu va accepta o umilință publică. Însă pentru moment liderul PSD nu vrea să renunțe la această idee și are tot felul de strategii puse la cale. Cu toate acestea, are în minte și o variantă de rezervă.

Vezi și Pe cine va propune Iohannis la SIE?

Este vorba despre Vasile Dâncu, care deși a anunțat public că abia așteaptă să-și termine mandatul din Guvernul Cioloș și să se întoarcă la catedră, ar fi dispus să se „sacrifice” pentru interesul național și să preia ștafeta de la Cioloș, mai ales că dorește să ducă la bun sfârșit proiectul descentralizării.

În partid, însă s-ar fi luat decizia să nu se pronunțe un nume sigur de premier al PSD, ci mai degrabă să fie aduse în discuție mai multe variante, printre care neapărat și Victor Ponta.

Vezi și Surpriză! CTP bate în retragere în războiul cu Sebastian Ghiță

Dragnea nu are niciun gând să-i mai dea lui Ponta vreo funcție, dar este conștient că în prezent acesta este cel mai popular social democrat și imaginea lui ajută încă destul de mult partidul. La fel ca și la locale, Dragnea vrea să creeze electoratului PSD iluzia că Ponta ar putea reveni în fruntea Guvernului.

Vezi și Dezvăluiri incendiare despre Alina Gorghiu. Contracte și dosare

Într-un sondaj recent, fostul premier conducea în opțiunile electoratului pentru postul de prim-ministru, la mică distanță de Dacian Cioloș, acest lucru arătând o dată în plus că scoaterea din joc în mod public a lui Ponta nu este benefică pentru PSD. În plus, dacă acesta ar merge la PRU, de exemplu, ar smulge o parte din procentele necesare PSD pentru a crea majoritatea.

De cealaltă parte, Dragnea își dorește foarte mult să se impună el ca imagine în fata electoratului socialist și încet, încet vrea să-l scoată pe Ponta din peisaj. Însă acest lucru va fi foarte greu, întrucât fostul premier a reușit să-și fidelizeze o mare parte din populația bătrână din mediul rural, care cu greu va fi convinsă să-și aleagă alt idol. În același timp, și Ponta este asociat cu PSD, așadar și un transfer al lui către alt partid i-ar putea aduce câteva puncte în minus, nu la capitolul popularitate, cât la capitolul voturi.

Vezi și VIDEO/Oprea, făcut ilegal general? „E fost bodyguard!”

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare