sursa foto:  Facebook

Pensiile românilor, afectate de noile reguli. Casa de Pensii a elaborat normele de aplicare pentru noua lege

Vești importante pentru pensionarii din țara noastră! Normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor au fost deja elaborate de Casa de Pensii. Noua lege, care este programată să intre în vigoare din toamnă, va aduce modificări importante pentru pensionari. 

Potrivit noii legi, pensia va fi stabilită prin înmulțirea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat pe parcursul întregii sale cariere.

(VEZI ȘI: Anunț important din partea Casei de Pensii! Ce se întâmplă cu banii în luna februarie)

Cum va afecta noua legislație pensiile românilor

Autoritățile trebuie să actualizeze și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Peste 95% din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse deja în sistemul electronic. Prin implementarea unei noi formule de calcul, se vor putea elimine toate discrepanțele dintre pensionari. În plus, orele suplimentare, primele în bani și al 13-lea salariu vor fi incluse în calculul pensiei. Situația a fost explicată chiar de președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii, pentru Stirile ProTV.

Ce impact va avea recalcularea pensiilor

Casa de Pensii are înregistrate în acest moment veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu luna aprilie 2001. Acestea includ salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le declare lunar către ANAF.

„Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, mai explică președintele CNPP.

Conform declarațiilor oficiale oferite de reprezentanții Ministerului Muncii, recalcularea planificată pentru luna septembrie ar urma să aibă un impact financiar de aproximativ 10 miliarde de lei.

Nu sunt planificate modificări în legislația actuală referitoare la pensiile de urmaș sau de invaliditate. Totuși, în cazul pensiilor anticipate vor exista schimbări importante. Astfel, penalizările aplicate pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme au fost reduse. Potrivit noilor prevederi, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributivă, pot solicita pensia anticipată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare.

(NU RATA: Mii de români, fără ajutor de încălzire! Greșeala Guvernului îi poate lăsa fără bani de la stat)

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare