PNL propune o restructurare din temelii a ANPC

Deputatul PNL Răzvan Mironescu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Parlamentului, că a inițiat împreună cu mai mulți colegi liberali o propunere legislativă privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Potrivit lui Mironescu, ”este necesară o restructurare din temelii a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) care în momentul de față se află în imposibilitatea de a-și îndeplini rolul pe care îl are, acela de a proteja drepturile consumatorilor din Romania. ANPC trebuie să devină o instituție puternică, respectată și eficientă, a cărei activitate va căpăta o puternică latură preventivă în ceea ce privește relația cu furnizorii de produse și servicii și informativă în ceea ce-i privește pe consumatori”.

Citește și:

Se întâmplă și în România! Locul unde primești job și casă gratis

Planul ambițios al Poloniei

Replica VIRALĂ a lui Cioloș, prin care a făcut knockout toată clasa politică

Anunțul specialiștilor IT: România ar putea deveni prima țară din lume

Din păcate, am constatat că parlamentarii PSD tergiversează adoptarea acestei inițiative importante în actuala sesiune legislativă, folosind tertipuri procedurale care împiedică realizarea de cvorum și discutarea acestui proiect în comisiile de specialitate”, a mai arătat acesta.

Actul normativ își propune să asigure un climat de siguranță și stabilitate pentru consumatorii din România, iar principalele modificări aduse vizează asigurarea independenței politice a ANPC, în sensul trecerii în subordinea Parlamentului și asigurării conducerii printr-un Consiliu format din 7 specialiști, selectați de Comisiile reunite ale Parlamentului. În plus, sunt nominalizate clar atribuțiile și competențele de control ale ANPC, prevede alinierea grilei de salarizare la nivelul Consiliului Concurenței și abilitează Consiliul de Conducere de a stabili organigrama instituției și necesarul de posturi pentru structura centrală și cele 8 Comisariate Regionale.

Cele mai importante schimbări sunt :
– Autoritatea va trece în subordinea Parlamentului
– Conducerea autorității va fi asigurata de un Consiliu de Conducere format din 7 specialiști, selectati de Comisiile reunite ale Parlamentului
– Președintele are rang de Ministru și este ordonator principal de credite
– Sunt nominalizate clar atribuțiile și competențele de control ale ANPC prin comisarii săi .
– Sunt prevazute condițiile în care se face colaborarea cu celelalte instituții ale statutului cu atribuții de control .
– se accentuează și se specifică detaliat condițiile în care contravențiile pot căpăta o latură agravantă prin repetare sau neconformare și condițiile în care se pot aplica reduceri ale sancțiunilor prin recunoașterea greșelii și conformare voluntara .

Mironescu a mai arătat că ”proiectul PNL este unul pentru cetățeni și o oportunitate de împuternicire a ANPC, o instituție atât de relevantă în apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare