sursa foto:  hotnews.ro

Politologul Andrei Țăranu: ‘Președintele dă impresia că tace și face. Din nefericire, e o obișnuință în politca românească. România capătă o semnificație politică și militară de securitate semnificativă’

Politologul Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice SNSPA, a afirmat că în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, România capătă o semnificație politică și militară de securitate semnificativă.

„Fără discuție, România capătă o semnificație politică și militară de securitate în spațiul din Europa Centrală și de Est semnificativă, mult mai importantă decât a avut-o până la începutul războiului și chiar în prima lună de război. Asta pentru că vedem o schimbare de echilibru strategic: intrarea Suediei și Finlandei (în NATO), Polonia, țările baltice fac ca Marea Baltică să devină un lac american.

În timp ce Marea Neagră e marea pe care se joacă. E Rusia, pe de o parte, Turcia, România și Bulgaria, de cealaltă parte, țările care, făcând parte din NATO încearcă să echilibreze această mare.

Deși e o mare mică și închisă, un semilac, are o semnficație comercială și militară foarte veche. Rusia și-a dorit-o, a fost încercarea de a ieși la mările calde de pe vremea Ecarerinei cea Mare și pentru Rusia e fundamental să dețină Marea Neagră. că altfel nu are niciun fel de ieșire înspre Marea Mediterană. Ca să coroborăm, amintiți-vă că ieri Zelenski a rupt legăturile diplomatice cu Siria, care a recunoscut Lugansk și Donețk, iar Siria e o colonie militară-economică a Rusiei. Deci dacă ar ieși de pe Marea Neagră, Rusia nu și-ar mai putea controla micile vasale ca Siria și Libia”, a declarat Andrei Țăranu.

Acesta a mai precizat că „Marea Neagră are o importanță strategică practic globală”, iar Insula Șerpilor are și ea o foarte mare importanță, deși are doar 22 de kilometri.

„Tot acest război schimbă structura geopolitică a întregii lumi, putem spune, și, evident roul României”, a punctat politologul, la B1TV.

Despre activitatea președintelui Klaus Iohannis din această perioadă, Andrei Țăranu a afirmat: „Președintele dă impresia că tace și face. Din nefericire, e o obișnuință în politca românească. Nu a dat foarte multe declarații și aflăm cu surprindere plăcută că face lucruri, numai că nu le comunică”.

Ucrainenii au reușit să-i alunge pe ruși de pe Insula Șerpilor

Rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor, pe care o ocupaseră la începutul războiului, după mai multe zile de atacuri ale forțelor ucrainene, care ar fi folosit inclusiv puternicele lansatoare de rachete HIMARS.

„În timpul nopții, ca urmare a următoarei etape reușite a operațiunii militare cu lansarea unor lovituri de foc de către unitățile noastre de rachete și artilerie pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci rapide și probabil a părăsit insula”, a transmis Comandamentul operațional Sud al ucrainenilor.

În schimb, rușii a spus că retragerea lor de pe Insula Șerpilor e „un gest de bunăvoință”

„Rusia demonstrează comunității internaționale că nu vrea să împiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar pentru exporturile produselor agricole din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare