sursa foto:  zf.ro

Premierul Ludovic Orban, reacție pentru Bugetul.ro: ‘Analizăm’

După ce medicii au amenințat cu demisia în cazul în care autoritățile decidente nu le vor acorda pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19, Bugetul.ro l-a contactat pe prim-ministrul Ludovic Orban.

Sâmbătă, reporterul Bugetul.ro l-a întrebat pe premierul Orban dacă ia în calcul acordarea unei pensii de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate în urma infectării cu coronavirus.

Ludovic Orban ne-a spus că Guvernul analizează, în acest moment, luarea unei unei astfel de măsuri.

Analizăm (acordarea unei pensii de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate din cauza coronavirusului – n.r.)”, a precizat, pentru Bugetul.ro, premierul Orban.

Vezi și EXCLUSIV Sunt vizați toți românii care stau la bloc! Singura condiție cu care administratorul vă poate face public numele la avizier

Medicii au amenințat cu demisia

Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților decidente, Alianța Medicilor din România cere pensie de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19.
Totodată, Alianța Medicilor subliniază că doctorii nu au nevoie de bani în plus pentru a-și face datoria, făcând referire la anunțul lui Klaus Iohannis privitor la indemnizația lunară de 500 de euro pentru medicii care lucrează împotriva coronavirusului.

Doctorii susțin că, în aceste vremuri, ei au nevoie de echipamente de protecție.

Scrisoare deschisă pentru toți decidenții,

Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria!

Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire.

Echipament corespunzător de protecție înseamnă:

1) Pentru ATI și specialități chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale;

2) Pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi.

Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși – ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi – ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact.

Pericolul de a ne transforma în vectori este mare și un singur infectat în spital ne poate infecta pe toți, iar cei infectați nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze.

Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promiși problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toți am cerut echipamente de protecție, teste, circuite, protocoale și nu am primit decât foarte puțin. Și le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectați suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedați și nicio asigurare pentru urmașii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie .

Nu suntem datori numai față de pacienți, ci si față de urmașii noștri.

Găsiți soluții viabile pentru ca toți cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejați, în condiții de siguranță și, dacă se poate, sustineți-ne cu tot ce puteți ca să ne putem trata pacienții și să fim sănătoși!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susținem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!

Dr. Bogdan Tănase, președinte Alianța Medicilor

Vezi și

 Ne mai putem proteja cadrele medicale de noul coronavirus sau totul este pierdut?

Medicii români au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19

Document din interior: Se cere identificarea firmelor de pompe funebre, în vederea coordonării în caz de decese multiple

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare