sursa foto:  nbcnews.com

Președintele Joe Biden: ‘Câte generații de fiice și fii americani să mai trimitem în Afganistan?’

Preşedintele american Joe Biden a declarat, luni seară, că SUA a mers în Afganistan pentru a se răzbuna pe cei care au atacat naţiunea la 11 septembrie 2001.

„Am mers în Afganistan pentru a ne răzbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care să susţine protejarea forţelor noastre după 1 mai. Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea.  Ne-am dus în Afganistan acum aproape 20 de ani cu scopuri clare, să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 şi să fim siguri că al-Qaeda nu va folosi afganii ca bază de atac împotriva noastră. Am făcut asta. Nu am renunţat la prinderea lui Osama bin Laden şi l-am prins. Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie. Îmi susţin decizia…Mereu am promis poporului american că voi fi sincer.

Adevărul este că lucrurile s-au petrecut mai repede decât am anticipat, aşa că liderii politici din Afganistan au renunţat şi au fugit din ţară, armata afgană a eşuat, uneori fără să încerce să lupte. Nu exista nicio şansă ca într-un an, cinci sau 20 prezenţa americanilor acolo să facă vreo diferenţă. Este greşit să ceri acest lucru trupelor americanilor, când afgani nu fac asta. Câte generaţii de fiice şi fii americani să mai trimitem în Afganistan?”, a spus Biden.

După retragerea forţelor americane, talibanii au preluat controlul în Afganistan, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare