sursa foto:  INQUAM Photos/George Calin

Președintele Klaus Iohannis: ‘Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO’

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, face ca statele aliate să meargă mai departe în eforturile comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre.

Preşedintele Iohannis vizitează, împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi cu premierul portughez, Antonio Costa, Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal.

„Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prezenţa dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea şi operativitatea care definesc NATO şi pe noi, ca aliaţi. În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianţei la un mediu de securitate volatil şi impredictibil”, a afirmat şeful statului.

El a adăugat că, în acel context, s-au pus bazele unei prezenţe robuste a NATO pe Flancul estic în domeniile terestru, aerian şi maritim – Prezenţa Aliată Înaintată/Forward Presence – şi au fost înfiinţate şi operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri, inclusiv Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.

„Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre”, a evidenţiat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat convins că la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie vor fi decise noi direcţii comune de efort şi vor fi asumate noi angajamente „substanţiale” pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic pe termen mediu şi lung, în beneficiul securităţii globale.

Şeful statului i-a mulţumit premierului Costa pentru prezenţa militarilor portughezi în România.

„Românii apreciază solidaritatea de care daţi dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noştri şi celorlalţi aliaţi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Consolidăm, astfel, securitatea regiunii Mării Negre şi a spaţiului euroatlantic. România şi Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării şi pe Flancul sudic. (…) Dragi militari aliaţi, datorită dumneavoastră, Alianţa este eficientă în îmbunătăţirea securităţii noastre comune. Alături de ceilalţi aliaţi prezenţi în România, inclusiv efective ale Forţei de Răspuns a NATO, oferiţi exemplul reacţiei prompte şi solide a Alianţei la schimbările mediului de securitate”, a transmis preşedintele Iohannis, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare