sursa foto:  cotidianul.ro

Prima reacție a lui Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu: ‘Nu am apucat să-mi scriu fizic demisia. Cea mai mică grijă a mea este funcția’

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, pentru luare de mită.

În această seară, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Buzatu a fost exclus din Partidul Social Democrat, după cum a anunțat premierul și șeful PSD, Marcel Ciolacu.

Totodată, fiul lui Dumitru Buzatu, Tudor, și-a dat demisia din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Sâmbătă, Tudor Buzatu a oferit o primă reacție în acest caz, pentru Antena 3.

Am preferat să anunț telefonic. Nu am apucat să-mi scriu fizic demisia. Cea mai mică grijă a mea este funcția.

Când am aflat, eram în Vaslui, am văzut la televizor. M-am dus la el. Nici acolo nu mi-au zis nimic”, a spus, la Antena 3, Tudor Buzatu.

Ce a spus Marcel Ciolacu

„Împreună cu colegii mei am luat trei decizii – excluderea domnului Dumitru Buzatu din PSD. Numirea ca preşedinte interimar al organizaţiei PSD Vaslui a vicepreşedintelui Dragoş Benea. (…)

Am luat act din demisia din funcţia de secretar de stat a domnului Buzatu Tudor şi, de asemenea, am propus colegilor mei suspendarea din calitatea de membru PSD a doamnei Creţu Gabriela – senatoare”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.

Ce au transmis procurorii DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

 

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

 

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

 

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare