sursa foto:  politiacapitalei.md

PSD inițiază un nou proiect! Polițiștii nu vor mai fi trași la răspundere atunci când comit abuzuri

Potrivit unui proiect legislativ iniţiat de social-democraţii Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu şi Alfred Simonis, poliţiştii care vor comite abuzuri în exercitarea funcţiei nu vor mai putea fi traşi la răspundere pe baza probei“Sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri”, se arată în alineatul proiectului.

“E un amendament care se depune la acest articol, în condițiile în care toate probele, adică și video, audio și așa mai departe….e o scăpare în proiect. Orice proiect poate fi îmbunătățit.

Pentru a nu da naștere la interpretări că anumite probe nu pot fi folosite, audio, video, toate probele, se va completa. Conform Codului se completează.

Nu cred că asta e singura modificare. Probabil că în urma dezbaterii pot apărea diverse completări, modificări. Vedem și punctul de vedere al Ministerului, al asociațiilor.

Această chestiune pe care o invocați am văzut-o și noi și deja la Senat colegii mei la comisiile respective depun amendamente în completare. Nu vrem să dăm senzația că o anumită probă video, audio și așa mai departe nu poate fi folosită de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile”, a declarat Florin Iordache pentru site-ul Digi24.ro.

Inițiatorii motivează propunerea de “nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere a numărului de infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică”.

“Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/ se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege”, mai arată motivarea inițiatorilor.

Proiectul este în procedură de urgență la Senat, care este primul for legislativ sesizat în acest caz. Camera Deputaților este decizională.

 

Vezi și:  Statul dă bani românilor! În ce condiții puteți beneficia de ajutor

SURSE De ce ar fi fost executat, în plină stare de urgență, șeful Casei de Pensii – Solicitarea Violetei Alexandru

Lista Neagră a lui Rizea: Mircea Geoană de la șpăgi de milioane la legături cu mafia italiană

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare