raluca turcan 1

sursa foto:  Facebook.com

Raluca Turcan atrage atenția asupra situației dificile a minerilor din Valea Jiului: ‘Fără investiții va fi foarte greu’

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi, la Petroşani, că situaţia economică şi socială din Valea Jiului se poate schimba, apreciind că problemele din zonă s-au acumulat în timp şi vor putea fi rezolvate pe termen lung, prin programe de investiţii şi reconversie profesională.

 

În opinia ministrului Muncii, direcţiile de acţiune ar putea include, pe lângă sprijinul temporar acordat persoanelor afectate de închiderea minelor, atragerea de investiţii şi de fonduri europene prin Mecanismul pentru o tranziţie justă al Uniunii Europene.

„Am convingerea că situaţia aici, în Valea Jiului, se poate schimba şi o să vă dau trei direcţii pe care eu le văd. Una este aceea a sprijinului temporar pentru cei afectaţi de închiderea minelor, inclusiv activitatea de producţie energetică. O altă direcţie este aceea de atragere de investiţii şi (…) este obligatoriu ca autorităţile locale să se aşeze la masă cu guvernul şi să găsească un set de măsuri, de facilităţi, astfel încât să atragă investiţii în zonă. Fără investiţii va fi foarte greu. A treia direcţie este aceea a atragerii fondurilor europene pe Programul de Tranziţie Justă, întrucât aici vorbim de o întreagă zonă afectată prin închiderea unor activităţi care, în momentul de faţă, nu mai au susţinere la nivel european”, a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

 

În ceea ce priveşte Ministerul Muncii, ea a menţionat că s-a realizat deja o evaluare pentru programe de reconversie profesională pentru meserii care sunt căutate în Valea Jiului.

 

„Avem un set de meserii care sunt căutate aici, în Valea Jiului, dar în mod evident nu este suficient ce am identificat, în momentul de faţă. Deci, problemele aici, în Valea Jiului, vor putea fi rezolvate pe termen lung”, a apreciat Turcan.

Referindu-se la sprijinul acordat Văii Jiului în contextul pandemiei de COVID-19, Raluca Turcan a amintit că anul trecut au fost alocate fonduri de aproximativ 68 de milioane de lei pentru plata şomajului tehnic, astfel fiind salvate circa 56.000 de locuri de muncă.

 

În acest an au fost deja alocaţi 6 milioane de lei pentru şomajul tehnic, un milion de lei pentru munca flexibilă şi 500.000 de lei pentru plata părinţilor care au fost nevoiţi să rămână acasă alături de copiii care aveau ore online.

 

Totodată, din luna februarie până acum, conform acordului încheiat la Ministerul Muncii cu reprezentanţii sindicatelor minerilor, au fost plătiţi peste 34 de milioane de lei pentru salariile restante ale minerilor şi peste 9 milioane de lei pentru tichetele de masă şi transport.

Ministrul Muncii s-a aflat joi în Valea Jiului, unde a participat la redeschiderea Centrului de zi pentru copiii din familiile aflate în dificultate, în Petrila şi a avut o întrevedere cu reprezentanţii sindicatelor minerilor din zonă, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare