sursa foto:  digi24.ro

EXCLUSIV Rareș Bogdan, pentru Bugetul.ro, despre fuziunea cu ALDE, PMP și coalizarea forțelor de Dreapta! Avertismentul dat PSD-ului

Miercuri, prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a acordat un scurt interviu site-ului Bugetul.ro. Am vrut să vedem ce a stat la baza deciziei liberalilor de a fuziona cu ALDE, PMP, dar și despre coalizarea forțelor de Dreapta, sub steagul liberal.

În cadrul mini-interviului acordat publicației noastre, Rareș Bogdan ne-a declarat că, deja, la nivel local, există majorități făcute cu ALDE – fie că vorbim de consilii județene, fie de consilii locale.

A contat faptul că Anton Călin Popescu Tăriceanu nu mai e în ALDE? Rareș Bogdan a subliniat, pentru Bugetul.ro, că acesta nu a fost un factor determinant.

De asemenea, Rareș Bogdan a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că PNL intenționează să fuzioneze și cu PMP, cu care este în discuții avansate, dar și cu Dreapta Liberală, partidul lui Viorel Cataramă, și el fost liberal membru PNL.

Întrebat dacă fuziunea cu ALDE nu va afecta imaginea liberalilor, liderul PNL a precizat, pentru Bugetul.ro, că imaginea va fi creată la finele acestei guvernări cu PSD. În opinia lui Rareș Bogdan, Guvernarea PNL-PSD va fi crucială pentru viitorul ambelor formațiuni. Dacă Guvernul PNL-PSD va eșua, va fi greu de estimat cum va arăta și PNL, dar și celălalt partid mainstream, PSD”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Rareș Bogdan.

Eugen Dinu: Ce a stat la baza acestei decizii de a fuziona cu ALDE?

Rareș Bogdan: Avem majorități, avem 5 locuri în țară, inclusiv – unul dintre cele mai importante – Vrancea, unde majoritățile sunt făcute cu ALDE, în consilii județene sau consilii locale.

De asemenea, să nu uităm că ei sunt, totuși, plecați din PNL. A existat o decizie, iar ei au plecat cu Tăriceanu, într-o guvernare. La bază, sunt toți membri PNL, foști deputați PNL, senatori, membri PNL și e normal să adunăm toate forțele politice de Dreapta, non-extremiste, alături de noi.

R: Cât a contat că Tăriceanu nu mai este membru ALDE?

Rareș Bogdan: Nu, nu a fost o chestiune determinantă pentru noi faptul că Tăriceanu nu mai e în ALDE. Cu toate pozițiile lui din ultimii ani, a fost, totuși, președinte al PNL și premier. A fost mai mulți ani, în ăștia 30 de ani, în PNL decât în afara lui.

O să-i luăm pe toți, și pe cei din PMP. O să coalizăm toate forțele, inclusiv micuțul partid al lui Cataramă. Tot ce a plecat din PNL e absolut normal să revină la matcă. E un moment de reconstrucție.

Rareș Bogdan, pentru Bugetul.ro: „Dacă guvernăm și vom face lucruri în ăștia doi ani, nu va mai conta nimic”

R: Nu vă va afecta imaginea această alianță cu ALDE? Pe mine, sincer să fiu, m-a surprins.

Rareș Bogdan: Imaginea ne-o facem singuri. Nu contează nimic altceva decât guvernarea. Dacă noi guvernăm cum trebuie, niciun om și niciun partid nu ne vor afecta imaginea. Contează strict, cele 24 de luni – ianuarie 2022-decembrie 2023. Să facem exact ce am promis în urmă cu doi-trei ani în campaniile electorale sau am ratat un moment istoric. Simplu! Restul nu contează, persoanele nu contează. Nu există lideri providențiali care să influențeze, în momentul ăsta în România, decisiv, o forță politică. Există doar proiecte. Dacă proiectul pe PNRR dacă, absorbția celor 80 de miliarde de euro va reuși, dacă reușim să recuperăm și o parte din cele 12,4 miliarde de euro rămase din exercițiul anterior, dacă reușim să implementăm și să finanțăm programul „Anghel Saligny”, cu cele 50 de miliarde de lei, pentru zona rurală, atunci, cu adevărat, se va simți ceva.

Dacă reparăm greșelile din legislație, dacă rezolvăm problema competitivității și profesionalismului în instituțiile de stat, dacă reușim să avem o chestiune normală în ceea ce înseamnă pensiile, pentru că nu putem continua cu pensii speciale. Pensiile trebuie plătite toate pe contributivitate. E un deziderat pe care trebuie să-l rezolvăm. Cătălin (n.r. – Predoiu, ministrul Justiției), săracul, s-a trezit cu un bolovan în brațe, generat de nenumărate sentințe judecătorești, pe care nu le poți ignora, nici nu le poți eluda, nici nu le poți minimiza. Totul ține de guvernare. Dacă guvernăm și vom face lucruri în ăștia doi ani, nu va mai conta nimic. Oamenii vor spune că a meritat și această alianță nefirească (n.r. – PSD-PNL), că a meritat să stăm la masă cu cei care ne-am bătut ani în șir, cel puțin, în ultimii 7 ani violent, că ne batem de 30 de ani. Nu mai contează nimic altceva decât responsabilitatea guvernării. Dacă nu reușim să furnizăm o bună guvernare, dacă eșuăm, atunci va fi greu de estimat cum va arăta și PNL, dar și celălalt partid mainstream, PSD.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare