Rețeaua racolărilor primarilor PSD de către PNL. Cine este omul care face jocurile de la Guvern pentru partid

Izbucnirea crizei provocate de pandemia noului coronavirus SARS-CoV-2 a dejucat planurile Guvernului PNL de a organiza alegeri anticipate în primăvara acestui an. Siguranța câștigării alegerilor la un scor mare de către liberali era dată și de entuziasmul procentelor cu care Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, dar tot acest entuziasm a început să scadă odată cu trecerea timpului. Slaba gestionare a crizei provocate de pandemie, măsurile restrictive impuse populației, creșterea șomajului și falimentul micilor afaceri a provocat o nemulțumire în rândul populației față de liberali și odată cu asta, siguranța votului a scăzut.

Noua strategie de câștigare a alegerilor locale de către liberali este prin ”furtul” de oameni din rândul social-democraților. Primarii PSD sunt cap de tabel pentru racolări, deoarece prin ei se poate acapara de cele mai multe ori întreaga conducere a unei primări. Astfel, victoria este asigurată pentru că, de cele mai multe ori, alegătorii votează omul, ci nu partidul.

 

Primarul unei comune din Teleorman susține că a fost chemat la sediul unei firme din Prahova pentru a se întâlni cu secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, care i-a cerut să treacă la PNL în schimbul susținerii proiectelor din comuna sa, conform celor de la Radio Europa Liberă, citați de flux24.ro.

Apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale a declanșat și operațiunea de racolare a primarilor aflați în funcție. PNL a început să anunțe transferul mai multor primari PSD, chiar dacă liberalii anunțaseră că nu vor încuraja migrația politică. Social-democrații susțin că s-a recurs la amenințări și șantaj și vor depune plângeri penale. Acuzația este respinsă vehement de PNL. Europa Liberă prezintă câteva situații privind racolarea primarilor.

Județul Teleorman a reprezentat peste trei decenii un fief al PSD. În timpul mandatului lui Liviu Dragnea ca președinte al organizației și președinte al Consiliului Județean, social-democrații au dominat autoritar celelalte partide.

 

PNL încearcă să spargă acest monopol prin racolarea primarilor PSD. În presă, au apărut informații despre primari social-democrați care vor candida la alegerile locale sub sigla PNL. Numărul exact al acestora nu este cunoscut, deoarece se poartă negocieri intense pentru racolarea acestora.

 

Narcis Pietreanu este primarul comunei Blejești. Îi acuză pe liberali că șantajează primarii PSD din Teleorman cu blocarea lucrărilor de infrastructură în diferite localități dacă nu migrează spre PNL. Social-democratul afirmă că negocierile sunt purtate de Costel Barbu, secretar general adjunct al PNL și secretar general adjunct al Guvernului. În relatarea făcută de Narcis Pietreanu pentru Europa Liberă, Costel Barbu apare sub numele de Cristi Barbu, deoarece așa este cunoscut în județul Teleorman.

Edilul a declarat pentru Europa Liberă că a participat la negocieri pentru a trece la PNL fără voia sa. Narcis Pietreanu afirmă că a fost invitat de administratorul societății CONI pentru a se întâlni în localitatea Mănești, județul Prahova, acolo firma își are sediul. Potrivit acestuia, nu știa că acolo va da peste Costel Barbu de la PNL.

„Vă dați seama, doi cetățeni din județul Teleorman se întâlnesc în județul Prahova. Cristi Barbu este secretar general adjunct, mâna dreaptă a premierului Orban, a fost primar în Teleorman. Când am ajuns acolo, am fost la sediu, am intrat în curte, atunci l-am văzut pe domnul Cristi Barbu și m-a bufnit râsul. Le-am spus >.

Știam că sunt discuții cu primarii noștri de la PSD să treacă la PNL. Mi-a cerut să trec la PNL, credeți că mă chema degeaba. Dacă ei urlă despre noi că suntem ciuma roșie, că am distrus România, de ce ne ia domnule la pachet?”, a început Narcis Pietreanu relatarea despre discuțiile purtate cu reprezentantul PNL.

 

Potrivit primarului PSD, negocierile s-au purtat în jurul sumelor alocate pentru comuna sa la rectificarea bugetară.

 

„Cristi Barbu mi-a spus: la rectificare vei primi între 5 și 7 miliarde lei vechi și dacă nu îți ajung îți mai dau eu un miliard de lei vechi. I-am spus că rectificarea trebuia făcută în iunie. Mi-a spus că se va face rectificarea în momentul când e gata toată situația cu primarii PSD care vor trece la PNL.

Cine trece la ei, va primi bani.

Eu am un proiect pentru asfaltare drumuri, altul la canalizare. Mi-a spus despre un proiect: îți poți lua gândul de la el dacă nu treci la noi. Dacă treci, ți-l pun la CNI și ai lucrarea. Dacă nu treci, nu se asfaltează nimic. Apoi m-a întrebat: și ce mai vrei să faci prin comună. I-am spus: stai, bă, puțin, ai fost primar, ai idee cum este. Mi-a spus: termină repede, te bag și cu alt proiect pe CNI. Sunt în licitație acum cu 39 km de gaze naturale. Mi-a spus: te bag și cu ăla la ceva cu POS Mediu. I-am spus: bun, îmi mai dai și altceva. Mi-a răspuns: da, orice vrei. Mi-a spus că îmi dă o mașină nouă la Primărie. O dă prin Inspectoratul de Stat în Construcții”, afirmă Narcis Pietreanu că s-a discutat la negocierea pentru trecerea sa la PNL.

 

Primarul din Blejești a adăugat că la întâlnire a fost prezent și directorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții. I s-a cerut să dea un răspuns în 48 de ore dacă va trece la PNL, iar el a refuzat la expirarea termenului printr-un sms trimis lui Costel Barbu.

 

Întrebat de Europa Liberă dacă va face o sesizare oficială către autorități pentru această tentative de racolare, primarul a răspuns negativ.

„Nu am timp, la cine să mă adresez, ce să spun? Că dacă trec la PNL le primesc pe toate, dacă nu trec la PNL, nu primesc nimic. Sunt gogoși, nu au făcut nici o rectificare. Din câte știu eu, au fost vreo șapte, opt, nouă primari PSD contactați de PNL. După alegerile din 2016 ei aveau vreo 25 de primari din 97 de localități. Barbu a spus: >. Noi avem 59 de primari PSD”, a fost poziția primarului social-democrat.

El a adăugat că reprezentatul PNL, Costel Barbu, i-a transmis că Teleormanul reprezintă un pariu al său cu premierul Ludovic Orban și de aceea trebuie să „câștige cu orice chip”.

Europa Liberă l-a contactat și pe Costel Barbu. Liberalul a precizat că nu îl cunoaște pe primarul de la Blejești și că nu s-a întâlnit cu acesta. După aceea a închis telefonul, spunând că se află într-o ședință.

Primarul Pietreanu susține însă că are în telefon numărul lui Costel Barbu și sms-ul pe care i l-a trimis când a respins oferta PNL.

 

Costel Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului, despre care zilele trecute au apărut dezvăluiri care indică că are cel puțin 3 condamnări penale la activ are o istorie plină de scandaluri. Despre Barbu se spune că ar fi omul de încredere al premierului Ludovic Orban.

 

Costel Barbu, zis Bitanu’, e genul de politician cu apucături huliganice: a sărit să bată arbitrii la un meci de fotbal între sate, a organizat o răscoală împotriva unui om de afaceri care concesionase o baltă în Teleorman, a fost declarat  incompatibil ca primar, dar a găsit o soluţie tradiţională: şi-a lăsat soţia în funcţie, era descris personajul în ziarul Adevărul.

 

Cariera politicianului Costel Barbu se învârte în jurul comunei Suhaia din judeţul Teleorman, aflată la câţiva kilomteri de Dunăre. În 2008, Bitanu’ a fost ales primar din partea PDL, într-o regiune dominată de PSD.

 

DEZVĂLUIRILE DIN ADEVĂRUL, 10 DECEMRBIE 2019:

În 2009, dihonia s-a lăsat peste sat. Un om de afaceri din zonă, Eduard Dinu, a concesionat o baltă de paşte de la marginea comunei şi le-a interzis localnicilor să mai arunce undiţa în apă. Aşa a început răscoala de la Suhaia. Imediat, Costel Barbu i-a convocat pe săteni la primărie, le-a pus la dispoziţie maşini, tractoare şi buldozere şi, împreună, au luat cu asalt casa afaceristului.

„Puhoiul de oameni, aproximativ 200 de persoane s-a dezlănţuit la vederea oamului de afaceri şi cu buldozerul au distrus gardul casei, au incendiat un autoturism Dacia, au răsturnat un Jeep şi au spart geamurile de la casă şi de la uşi. Toate acestea se întâmplau în prezenţa edilului şef, care era urcat pe una dintre maşini şi flutura titlul de proprietate al bălţii“, a explicat procurorul Cocuţa Ruscu, căci răscoala a devenit caz penal. Revolta a fost  transmisă şi la TV. Prezent în platoul emsiunii „Acces Direct“, publicistul Florian Bichir comenta: „Aduce a răscoala de la 1907“.

Huliganul Bitanu’

La evaluarea pagubelor, Eduard Dinu a observat că, pe lângă bunurile distruse, îi lipseau două autovehicule de tip ATV şi ustensilele pentru pescuit. Localinicii nu plecaseră cu mâna goală. În 2014, Costel Barbu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice.

Costel Barbu e un suporter înfocat al echipei de fotbal din localitate, pe care a sponsorizat-o din bugetul primăriei. La un derby de tradiţie între Tineretul Suhaia şi CS Nanov, Costel Barbu s-a transformat din primar în huligan: i-a înjurat şi ameninţat pe arbirii şi pe observatorul meciului. A primit şase etape de suspendare şi o amendă de 200 de lei. Era recidivist, conform presei locale.

În 2013, Costel Barbu, aflat deja la al doilea mandat în fruntea comunei, a fost găsit incompatibil de ANI.

 

Ca primar, era şi şeful soţiei sale, Polexia, referent în cadrul Compartimentului Impozite şi Taxe Locale, Control Comercial şi Urbanism. Legea interzice afacerile de familie în funcţii publice.

 

Doi ani mai trziu, după ce sentinţa a rămas definitivă, prefectul din Teleorman l-a demis din funcţia de edil. Cine era prefect? Carmen Dan. Însă Costel Barbu a rămas în primărie pe funcţia de city manager. „Am dat concurs. A venit un reprezentant de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi a făcut parte din comisie. Totul este perfect legal“, a declarat Barbu pentru „Adevărul“ în primăvara lui 2016.

La alegerile locale din 2016, pentru că avea interdicţie să candideze, Bitanu a aruncat-o în cursă pentru primărie pe soţia sa, Polexia, care e şi azi primăriţă.

(…) De profesie, Costel Barbu e jandarm. Ulterior, ca să-şi mai cosmetizeze CV-ul, a urmat cursurile „prestigioasei“ universităţii private Alexandru Ghica din Alexandria, o fabrică de diplome frecventată de majoritatea politicienilor din Teleorman, în frunte cu Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Universitatea a fost închisă de procurori. În prezent, Bitanu e singurul demnitar din Guvern care nu şi-a publicat nici CV-ul, nici declaraţia de avere.(n.red-între timp și-a publicat declarația de avere)

Citește și:

SURSE O altă versiune a uciderii lui Emi Pian! Cum ar fi început bătaia: ‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’

Un cadru medical cerea șpăgi de mii de euro pentru falsificare de acte și angajări prin ‘pile’

Mare atenție! Amenda va fi majorată pentru această faptă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare