sursa foto:  Pexels

Riscul neștiut în caz de cutremur major în România. Nu clădirile reprezintă marea problemă la un seism major

Un cutremur major în România ar putea duce la un risc imens, pe care mulți cetățeni nu îl conștientizează. În cadrul unei conferințe, Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a vorbit despre faptul că nu clădirile sunt principala problemă, ci ce ar urma după seism! În același timp, fostul șef INFP vine cu informații liniștitoare. 

În ultimele luni, au tot fost seisme în țară, dar niciunul nu se poate compara cu momentul 1977. Românii care au prins acele vremuri tulburi se roagă să nu se mai repete istoria. Din cauza cutremurului de 7,4, mii de clădiri au fost culcate la pământ și o mulțime de oameni au pierit, sub dărâmături.

Cel mai mare risc de după cutremur

Ștefan Prigoreanu spune că nu clădirile în sune trebuie să îngrijoreze, ci posibilitatea unui incendiu ulterior. Mulți români nu s-au gândit să își asigure locuințele și ar putea pierde totul, dacă se pune problema unui mare cutremur. Și acum dacă ar face o poliță de asigurare, brockerii nu ar putea onora toate cererile.

„Cel mai mare risc, ca urmare a cutremurului, este incendiul, iar incendiul înseamnă pagube materiale foarte mari, atât pentru persoanele fizice, care poate însemna pierderea a tot ceea ce au și necesită categoric intervenția statului, a administrației centrale, a administrației locale pentru ajutor.

Pentru orice operator economic, un incendiu major poate însemna întreruperea activității, cu pierdere de profit, neonorarea unor contracte și obligații, poate chiar insolvență și faliment. Bineînțeles, și neachitarea unor facturi către furnizori, cu un impact negativ asupra operatorilor economici.

Dar dacă toate aceste persoane fizice și operatori economici ar conștientiza riscul de cutremur și riscurile la care se expun și și-ar dori să încheie o poliță de asigurare astăzi, în 2024, sau hai să spunem, până în 2025, oare cum am putea gestiona acel număr dublu de asigurare asigurări și de aceiași din industrie? Cu siguranță, nu, din păcate”, a spus Ștefan Prigoreanu pentru DC News.

CITEȘTE ȘI: Cel mai mare cutremur din 2024 în România! Seismul a depășit 4 grade pe scara Richter

Fostul șef INFP calmează populația

În cadrul unui interviu, Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a spus că nu există motive de îngrijorare. Cel puțin pentru un deceniu, nu sunt șanse de mare cutremur în România:

„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a spus  Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.

CITEȘTE ȘI: Un cutremur major în România ar putea fi dezastruos pentru mulți bucureșteni. Ce se poate întâmpla în Capitală

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare