sursa foto:  Pixabay

Cel mai mare cutremur din 2024 în România! Seismul a depășit 4 grade pe scara Richter

Un nou cutremur s-a produs în România. Acesta s-a produs joi, 29 februarie 2024, în zona seismică Vrancea, între orașele Buzău și Brașov, având magnitudinea de peste 4.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că în ziua de 29 februarie 2024 au avut loc un cutremur cu magnitudinea de peste 4. Potrivit informațiilor publicate de INCDFP, astăzi au avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut loc la ora 11:25:45 (ora locală a României), și s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău.

„În ziua de 29 Februarie 2024, la ora 11:25:45 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 146.7 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 58km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km V de Focșani, 64km E de Brașov, 78km NE de Ploiești”, a transmis Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Ultimul cutremur a avut loc în România în data de 25 Februarie 2024 la ora 21:36:38 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 86.6km. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 50km E de Sfântu-Gheorghe, 60km V de Focșani, 63km E de Brașov, 74km NV de Buzău, 93km N de Ploiești, 99km SV de Bacău.

Ce este un cutremur?

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului in urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile „se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 si 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensionala ce caracterizează energia eliberata in focarul unui cutremur sub forma de unde seismice Se determina, in mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice. O alta practica este calculul magnitudinii din moment seismic, mărime proporțională cu produsul dintre aria suprafeței de rupere si deplasarea medie pe falie. Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberata este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, in timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberata este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare