rusia inaugureaza un proiect energetic gigant in zona arctica a siberiei la minus 50 de grade celsius size9

sursa foto:  incont.stirileprotv.ro

Rușii au ambiție: Ce super-proiect au inaugurat la -50 de grade Celsius

Rusia a inaugurat, vineri, un proiect energetic gigant în zona Arctică a Siberiei, la minus 50 de grade Celsius, cel mai ambițios din lume. Construit în condiţii climatice şi geologice extreme, proiectul are o valoare estimată la 27 de miliarde de dolari pe an și  vizează construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate iniţială de 5,5 milioane tone pe an, care în 2019 ar urma să ajungă la 16,5 milioane tone pe an.

Potrivit agerpres.ro, producătorul rus de gaze naturale Novatek, care pentru acest proiect şi-a unit forţele cu grupul francez Total şi cel chinez CNPC, a efectuat, vineri, prima sa livrare de gaze naturale lichefiate din portul Sabetta.

Lansarea de vineri este primul succes pentru acest proiect deţinut de Novatek (50,1%), Total (20%), CNPC (20%) şi Silk Road Fund (9,9%), care de-a lungul timpului a cunoscut numeroase obstacole tehnice şi financiare. Deşi peninsula Yamal are rezerve considerabile de hidrocarburi este, de asemenea, o regiune izolată dincolo de cercul Arctic, la aproximativ 2.500 de kilometri de Moscova, şi este acoperită tot timpul anului de gheaţă, iar temperaturile pot coborî până la minus 50 de grade Celsius.
De la debutul şantierului, la finele lui 2013, au fost construite un aeroport şi un port pentru acest proiect, precum şi rezervoare de gaze pentru uzina de LNG, chiar dacă gheaţa este omniprezentă pe întreaga perioadă a anului.
În pofida condiţiilor de exploatare dificile, Yamal LNG a fost livrat la timp şi cu respectarea bugetului. Acest lucru este neobişnuit în industria de LNG„, a estimat Samuel Lussac, specialist în hidrocarburi la firma Wood Mackenzie. Potrivit analistului, odată cu lansarea acestui proiect, Novatek, un furnizor local de gaze naturale, devine un jucător mondial pe piaţa de LNG iar grupul francez Total îşi consolidează poziţia de al doilea producător mondial de LNG.
Finanţarea acestui proiect a fost însă complicată de sancţiunile americane impuse Novatek, o firmă privată, care nu a mai putut să se împrumute de la băncile occidentale. În cele din urmă finanţarea chineză a salvat acest proiect de importanţă strategică pentru Moscova. Prin proiectul Yamal LNG, Rusia speră să demonstreze că are capacitatea de a exploata rezervele considerabile de hidrocarburi din zona Arctică în pofida provocărilor tehnologice şi de asemenea vrea să îşi majoreze prezenţa pe piaţa din Asia.
În pofida finalizării, proiectul Yamal LNG se confruntă cu riscuri iar lunile următoare „vor arăta dacă uzina poate funcţiona fără probleme în mediul ostil din Arctica”, a subliniat Samuel Lussac. În plus, fezabilitatea transportului gazelor lichefiate pe ruta nordică este în continuare neclară. Rusia mizează mult pe dezvoltarea traficului maritim pe această rută, care a devenit accesibilă odată cu încălzirea globală, pentru că permite navelor să ajungă pe pieţele din Asia cu 15 zile mai rapid decât ruta clasică prin canalul Suez.
După Yamal LNG, grupul Novatek vrea să dezvolte un nou proiect gigantic în zona Arctică, denumit Arctic-2. Amplasat în peninsula Gydan, în Marea Kara, acest proiect a cărui prima fază de construcţie este prevăzută să se încheie în 2022-2023 ar urma să aibă o producţie similară cu cea a Yamal LNG.

Detalii inedite despre fiica înfiată de Stela Popescu! Ce firmă conduce și ce profit a încasat până acum

Nu mai este un SECRET! Cum arată moștenitoarea „IMPERIULUI” Dedeman și când va prelua afacerea fraților Pavăl

EXCLUSIV! Dezvăluire bombă: ce caută numele lui Adrian Țuțuianu în „povestea” TelDrum

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare