sursa foto:  b365.ro

S-a decis! Ce nu au voie să facă asociațiile de proprietari

Asociațiile de proprietari nu sunt ocolite de obligația de a respecta Regulamentul european privind protecția datelor (GDPR) și nici de controalele Autorității de Protecția Datelor (ANSPDCP). Asta înseamnă că și acestea trebuie să aplice principiul prelucrării a cât mai puține date, strict necesare. În urma unor controale desfășurate vara asta, Autoritatea a subliniat că asociațiile nu ar trebui să ceară copii după diverse documente ale celor care stau în bloc.

Vara aceasta și câteva asociații de proprietari au fost trase de mânecă de ANSPDCP în urma unor controale pentru că încălcau normele de protecția datelor. Printre chestiunile prezentate de Autoritate într-o dare de seamă a măsurilor luate în aceste ultime luni, regăsim în dreptul unei asociații și sublinierea unei probleme pe care s-ar putea să o aibă mai multe asociații: aceea de a cere locatarilor copii după diverse documente, în special după cele de identitate, în scopul completării cărții de imobil.

GDPR-ul impune tuturor celor ce prelucrează date să respecte câteva principii de bază, printre care și acestea două subliniate de ANSPDCP mai sus:

  • datele trebuie să fie prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată;
  • datele prelucrate sunt adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate (reducerea la minimum a datelor).

Cele două principii trebuie avute în vedere și de asociațiile de proprietari. Astfel că a le solicita celor care locuiesc în bloc anumite copii după documente și diverse informații (profesia, de exemplu, care în mod definitiv poate fi considerată chiar irelevantă într-un atare context) poate fi considerat excesiv pe legislația de protecția datelor.

Sorina Matei o dă în vileag pe Laura Codruța Kovesi! Mesajul primit de la fosta șefă DNA

Andrei Caramitru acuză că USR-ul a fost trădat! Lovitura încasată de la #Rezist

În miez de noapte, Sorina Matei anunță un cutremur pe scena politică! Dan Barna ar putea să facă pușcărie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare