sursa foto:  Facebook

Să râdem cu ANAF și mașinile scoase la licitație. Angajații de la Fisc au făcut o gafă de proporții

Caz hilar la Odorheiu Secuiesc! Fiscul din localitatea harghiteană a scos la licitație o mașină pe care nu o avea în posesie. După ce procedura a fost anulată, unul dintre participanții la licitație vrea să dea în judecată ANAF. Citiți în continuare cum s-a ajuns la o astfel de situație.

Românii s-au obișnuit în ultimii ani să-și achiziționeze mașini scoase la licitație de ANAF. Fiscul din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a confruntat însă recent cu o situație de-a dreptul amuzantă, atunci când a scos la licitație un autoturism pe care nu-l avea, de fapt, în posesie.

(CITEȘTE ȘI: Controale UE pentru România! Verificări intense în statele uniunii prin unde trec transportatorii de cereale din Ucraina!)

Gafă uriașă făcută de fiscul din Odorheiu Secuiesc

Pe data de 7 noiembrie 2023, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost postat un anunț cu privire la licitația pentru un autoturism Suzuki Grand Vitara, pe care instituția dorea să-l vândă, alături de trei chioșcuri, după ce a executat silit firma Rolcam Brut SRL din localitate. Licitația urma să aibă loc pe data de 7 decembrie 2023, cu un preț de pornire de 12.500 de lei. În total au fost organizate trei licitații la care nu s-au prezentat ofertanți. La a patra, programată pentru 8 februarie 2024, s-au prezentat doi potențiali cumpărători: firma Acustic Import Export SRL și o persoană fizică, vâlceanul Alexandru-Ionuț Ancuța.

Licitația a fost însă anulată pe motiv de vicii administrative. Astfel, participanților li s-a comunicat că debitorul nu a prezentat bunurile.

„Întrucât debitorul nu a pus la dispoziția organelor de executare bunurile sechestrate, respectiv nu a prezentat bunurile, organul de executare este în imposibilitatea de a organiza licitația propusă, fapte pentru care a făcut sesizare penală către organele competente”, se arată în procesul-verbal de organizare a licitației.

Licitația a fost anulată, de fapt, pentru faptul că ANAF nu a luat și fizic mașina de la societatea debitoare, ci a lăsat-o în gestiunea acesteia. În raportul din data de 31 mai 2023, evaluatorul autorizat scria că „mașina se prezintă în stare tehnică și estetică foarte bună”, fără scurgeri de ulei, cu asigurare și ITP valabile la acel moment. Pe data de 19 iunie 2023 fusese realizat procesul-verbal de sechestru, menționându-se că „la data întocmirii sechestrului mașina a fost funcțională, stare second hand”.

Cum s-a ajuns la o asemenea situație

Potrivit reprezentanților ANAF, mașina a fost sechestrată, dar a rămas în custodia societății, conform articolului 240 din Codul de Procedură Fiscală, care menționează că „bunurile mobile sechestrate pot fi lăsate în custodia debitorului, a creditorului sau a altei persoane desemnate de organul de executare silită ori de executorul fiscal, după caz, ori pot fi ridicate şi depozitate de către acesta”.

Fiscul susține că după licitația ratată a făcut o „sesizare” către Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc.

„Totodată, menționăm că, în urma emiterii adresei către Parchet, au fost sesizate următoarele instituții în vederea urmăririi și identificării în trafic a autoutilitarei în cauză: IPJ Harghita, Serviciul Rutier și Serviciul Județean de Poliție Rutieră Harghita”, se arată în răspunsul ANAF.

De cealaltă parte, Poliția Harghita contrazice varianta Fiscului, susținând că mașina este trecută ca având sechestru, dar nu este dată în urmărire.

„Confirmăm că autoturismul în cauză este înregistrat în baza de date a Poliției Române cu un sechestru asigurător. Cu toate acestea, nu este înregistrat ca fiind furat. Conform procedurilor legale, autovehiculul rămâne în posesia proprietarului său. În situația în care este oprit în trafic de către un echipaj de poliție, executorul judecătoresc care a dispus sechestrul este imediat informat despre situație”, a declarat pentru Libertatea, inspectorul principal de poliție Robert Costan, purtător de cuvânt al IPJ Harghita.

ANAF, amenințată cu judecata

Unul dintre participanții la licitația anulată, Alexandru-Ionuț Ancuța, vrea să dea acum în judecată Fiscul din Odorheiu Secuiesc și responsabilii cu licitația. Bărbatul susține că a cheltuit aproximativ 1.500 de lei pe cazarea și transport, pentru a se prezenta la licitație. Acesta a venit la Odorheiu Secuiesc tocmai din comuna Alunu, județul Vâlcea.

„Am călătorit o distanță considerabilă de la domiciliu și m-am cazat în zonă pentru a participa la licitație, însă, cu puțin timp înainte de începerea acesteia, am fost informat despre anularea licitației datorită sustragerii debitorului de la prezentarea bunurilor.

Situația, pe lângă faptul că a generat pierderi financiare semnificative pentru mine, a evidențiat o lipsă alarmantă de transparență și profesionalism din partea angajaților, care puteau să evite această situație declarând oficial că mașina lipsește și că debitorul se sustrage, dar probabil au încercat găsească soluții pentru a se proteja”, a declarat Alexandru-Ionuț Ancuța.

(NU RATA: Avocatul Adrian Cuculis, descoperire șoc la Ferma Dacilor. Afirmații tari despre angajații ISU)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare